В малка мандра край Стара Загора се преработват около 100 тона прясно мляко на месец, а в млечните продукти не се влагат никакви заместители, казва собственикът й Иван Славов.

От януари е увеличил цените с 20%, заради по-скъпите ток, горива и консумативи.

"Категорично цените ще продължат да вървят нагоре и по още една причина – намаляване на суровината, поради намаляване на фермерските стопанства и в момента се задъхваме, нямаме суровина", обяснява Славов пред bTV.

Така производството се свива веднъж, заради увеличените разходи и втори път, заради липсата на българско прясно мляко.

"За 1 килограм хубав кашкавал е нужно 10 литра мляко, няма мляко, не е достатъчно за нашия работен процес", казва и технологът Желязко Динев.

Затова мандрата не работи с пълния си капацитет.

Една кофичка кисело мляко от 2% масленост излиза от мандрата с цена 78 стотинки. Докато стигне до магазина цената й се увеличава поне с 35%.

Цените растат, потреблението намалява. Георги отчита 20% спад в продажбите на млечни продукти. Горе-долу толкова, с колкото са се увеличили цените само от началото на годината.

"Преди можеше да намериш мляко за 80 стотинки, сега това е почти абсурдно", посочва Камелия. Затова във всекидневното пазаруване тя компенсира като купува по-малко стоки, които не са толкова важни за доброто хранене в семейството.