Сигнал за наболял проблем отправи жител на столицата.

Коли са "превзели" тротоар на ул. "Дебелец" в "Света Троица". Станислав Цанев илюстрира случката и със снимки, на които се виждат машините край жилищната сграда. Колите са почти до блока, което прави преминаването на пешеходците почти невъзможно.

"Тротоарът се ползва за паркинг постоянно!", твърди Цанев. Мъжът призовава на мястото да се поставят колчета, които да предотвратят използването на пространството за паркинг.

Столичани допълват, че ситуацията там от много години е идентична, а други отбелязват, че подобна практика не е редна.

"И преди 15 години така си беше, даже бордюрът е направен нисък, че да им е удобно", отбелязва Мария Николова.

"А майките с колички да минават през улицата. Не ги е срам!", констатира Димитър М. Не липсват и граждани, които припомнят за проблема с липсващите паркоместа, допълвайки, че може би няма къде другаде местните да паркират возилата си.

Припомняме, че по закон в България паркирането на тротоари е разрешено, но ако е спазено важно условие. Машината да е до 2,5 тона, а отстоянието ѝ от жилищните сгради да е поне най-малко 2 м за преминаване на пешеходци.

Вижте и целия сигнал на Цанев, споделен в групата "Безумията в София", където той търси съдействие:

"Моля за съдействие от групата, за поставяне на антипаркинг колчета на улица" Дебелец", пряка на улица "Цар Симеон", квартал "Света Троица"! Тротоарът се ползва за паркинг постоянно!"