Седмица преди предсрочните парламентарни избори в 16 населени места в страната избират кметове. Жителите на Омуртаг, Войнягово, Лозен, Габровница, варненските райони "Одесос" и "Приморски", Бистрица, Студена, Ясенково, Трояново, Бузовград, Ново Железаре, Коиловци, Ковачевци, Череша и Висока поляна днес направиха своеобразна репетиция преди парламентарния вот на 27 октомври.

Изборният ден започна в 7 часа и завърши в 20 часа.

Омуртаг

Омуртаг официално се сдоби с пуснат под гаранция кандидат-кмет, след като вчера Общинската избирателна комисия регистрира Ешреф Ешрефов за участие във вота на 20 октомври. Той се явява като независим кандидат. Допреди няколко месеца Ешрефов управляваше Омуртаг, но изборите от миналата есен бяха касирани.

Местната сага стана и национална, след като през февруари 2024 г. беше привлечен като обвиняем за това, че от началото на 2019 г. до момента е участвал в организирана престъпна група в Омуртаг и на територията на общината с цел престъпления по служба, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода” повече от три години. В групата участват длъжностни лица, пише NOVA.

Кандидати са още Джунейт Йонузов (също инициативен комитет), който за кратко бе назначен за временен кмет, претендентът на ГЕРБ Мустафа Ахмедов и Ердоан Ахмедов (ДПС).

До урните в Омуртаг са отишли 8107 от имащите право на глас 20 686 души, или малко над 38%. Вотът е преминал нормално без проблеми, пише БТА.

Войнягово

В карловското село Войнягово избират нов кмет, след като досегашният управник Тодор Танковски беше осъднен за кражба на отоплително тяло от пенсионерския клуб в селото. Никой в селото не е очаквал, че след три поредни мандата досегашният кмет ще открадне и продаде печката тип „камина“.

В селото право на вот имат 824 жители, които могат да го упражнят в две секции. Едната е в кметството, а другата е в сградата на пенсионерския клуб. Петима са претендентите за кметското място в селото.

Изборният ден приключи точно в 20:00, а избирателната активност е около 60 процента, каза председателят на ОИК в Карлово Ивелина Димовска.

Лозен

До частичния вот в село Лозен се стигна след кончината на досегашния кмет. Бойко Борисов съобщи в социалната мрежа Facebook, че в Лозен от първи тур печели кандидатът от ГЕРБ, инж. Васил Станчев - с 721 гласа. 

Габровница

Двама са кандидатите за кмет на монтанското село, а избирателите - над 900. Те гласуват в една секция с машина и хартия и в една подвижна. Изборите в село Габровница се наложиха заради касиране на резултата от първия тур на изборите за кмет на селото, проведен в края на октомври 2023 година. Тогава за кмет беше обявен Рангел Иванов, но в публичното пространство се появиха видеозаписи, на които се чува и вижда как членове на секционната избирателна комисия в Габровница се питат за кого да отчетат подадените бюлетини.

Варна

Изборите в районите "Одесос" и "Приморски" гласуват за кметове на съответните райони. Избраните през миналата година бяха отстранени от длъжност със съдебно решение. Данните показват, че 200 хил. души са имащите право да гласуват и да изберат бъдещите кметове на двата района. За целта са отворени общо 201 секции, в които може да се гласува както с машина, така и с хартиена бюлетина.

За кмет на „Одесос“ са гласували 10,99 процента от избирателите в района. В „Приморски“ своя вот са дали 11,31 на сто от хората с право на глас.

Студена

Изборният ден в населеното място приключи с 65 процента избирателна активност и без нарушения.

Бузовград

Избирателната активност е малко над 21 процента. В днешните избори за кмет на Бузовград имаше само една кандидатура на независимата Виолета Димитрова.

Ново Железаре

До частичните местни избори се стигна след като кметът на Ново Железаре почина при инцидент с електрическа тротинетка. Правото си на глас в Ново Железаре днес упражниха 142 души или 77,17 процента. Гласуването бе само в една секция.

Коиловци

Правото си на глас са упражнили 404 от избирателите в селото, които по списък са 702-ма. Това са малко над 56 на сто. До новите избори се стигна, след като със свое решение Общинската избирателна комисия в Плевен прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Коиловци Мирослав Илиев.

Ковачевци

Активността в самоковското село е 66,13%, като са гласували 246 души от 372 имащи това право. Изборният ден започна без нарушения и навреме. До частични местни избори се стигна, след като ОИК – Самоков прекрати предсрочно пълномощията на кмета на селото Никола Хайверов, затова че е собственик и управител на ЕТ „Спейс – Никола Хайверов“.

Ясенково

В 20:00 ч. е приключил изборният ден с. Ясенково, според решение на Общинската избирателна комисия във Венец. Право на глас имаха 2038 жители на населеното място, гласуването се проведе в четири изборни секции, от които една подвижна. Победителят на днешния частичен вот е Халил Осман, който е получил 661 действителни гласа.

Висока поляна

Гласували са 23,56 процента от имащите право, съобщават от Общинската избирателна комисия в Хитрино на своя сайт. Кандидатът за кмет в селото е само един.

Емине Еюбова спечели изборите за кмет на кметство в с. Висока поляна. Тя е получила 76 действителни гласа, информират от ОИК в Хитрино на сайта си.

Очаквайте подробности!