Мъж предизвика възмущение в социалните мрежи, след като сподели клип как служители на реда изискват от него той, заедно със сина му, да напуснат двор на училище.

Авторът на клипа не уточнява в кой град и кое училище се развива случката. Според коментиращи ситуацията е от град Пловдив, а училището - Професионалната гимназия по строителни технологии "Пеньо Пенев".

"Днес със сина ми отидохме да спортуваме и сина ми да поиграе баскетбол и постреля в кошовете на училището до нас. След малко се появи патрул на органите на реда, който ни обясни, че нямаме право да сме тука и да спортуваме или ползваме кошовете на училището", написа мъжа.

На въпроса "Кой закон не ми позволява да съм тук?" органите на реда не успяват да отговорят. "Спортните игрища в училищата трябва да бъдат свободни за всички деца", завършва поста си.

В коментарите се заформи бурна дискусия относно дали трябва училищата да осигуряват свободен достъп до спортните игрища в неучебно време. Коментиращи цитираха решение на Столичния общински съвет от края на 2005 година. Документът разрешава развиване на спортни и културни дейности в дворовете на общински училища, след приключване на учебните занятия и в почивните и празнични дни до 22.00 часа. За осигуряване на това училищата трябва да оставят поне един отключен вход.

Повечето коментиращи застават зад идеята деца и родители да имат свободен достъп до училищните спортни игрища. "Откога не може да се спортува? Забранете ни всичко", се питат потребители. "Поредното доказателство за простия народ, който сме... По-добре да няма проблеми за директора, отколкото децата да спортуват и да са на безопасно място", пише коментиращ.

Други изразиха и критики към полицията. Някои твърдят, че при истински нарушения в дворовете на училищата, като каране на кросови мотори, както казва коментиращ, полицията не прави нищо, но при "безобидно спортуване" полицаите правят забележка.

Други потребители на социалните мрежи смятат, че има умисъл в заключването на спортните площадки. Според тях, ако те не се заключват, вандали ще разрушат хубавите съоражения и ще оставят боклуци. "Не, не трябва да са свободни, защото се злоупотребява", коментира жена. "На територията на училище си, което е затворено, и ако всеки влиза свободно да си играе до септември няма да има кошове, пейки и т.н. Та затова те гонят", я допълва друг коментиращ. "Всяка сутрин в двора на училището, в което работя, е пълно с фасове, кенчета от бири, алкохолни бутилки и т.н. Хигиенистката всеки божи ден чисти това нещо.", споделя учителка.

Питаме ви: Трябва ли училищата да осигуряват свободен достъп на граждани до игрищата?

Видео: Георги Табаков