Роми от карловското село Розино в продължение на четири часа са разиграли здравните власти, след като са съобщили, че техен съселянин е болен от коронавирус. Мъжът бил с хроничен бронхит и състоянието му се обострило. Съседите му обаче решили да си направят експеримент как ще реагират здравните власти и подали сигнал, че човекът е съмнителен за COVID-19, съобщи karlovopress.bg

Веднага на място е бил изпратен спешен екип, оборудван със защитни облекла и маски срещу инфекцията, както и със специален режим, които го откарали в инфекциозното отделение на Карловската болница.

След прегледа се установило, че мъжът няма симптомите на коронавируса, а си е с хроничен бронхит, а от доста време има и пневмония. Той бил прегледан от лекар-инфекционист, на място отишъл и инспектор от РЗИ-Пловдив.

Оказало се, че медиаторът на здравното заведение е препоръчал този пациент и още един да бъдат приети и лекувани. На практика обаче те не били с COVID-19, а просто са се възползвали от възможността да се лекуват безплатно, тъй като нямат осигуровки.
В момента инфекциозното отделение на Карловската болница разполага с 10 легла, но при необходимост те ще бъдат заделени за лечение на заразени с коронавируса. Това бе съобщено след заседание на областния кризисен щаб за борба с разпространението на болестта.
От РЗИ изразиха притеснение от ситуацията и предупредиха хората да не си правят подобни експерименти, тъй като това би довело до изтощаване на възможностите на здравната система в региона.