Катастрофа е станала рано тази сутрин на АМ "Хемус", алармираха пътници в социалната мрежа Facebook. Лек автомобил е с разбита предница и е останал до мантинелата, а край него се виждат счупени части. Недалеч от возилото се вижда и едно от новите "БМВ"-та на полицията, закупени със средства от Фонда за безопасност на движението по пътищата. Произшествието е станало в посока София, след разклона за Джурово.

Поредният инцидент повдига и темата за състоянието на пътищата в България - дори и на магистралите, използвани от огромен брой водачи, особено през летните месеци. "Внимание, шофьори! Опасностите на автомагистрала Хемус са реални и сериозни", с тези думи се обръща към водачите Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики. Поводът? Неин коментар за състоянието на трасето.

"Приказка без край - повече от 40 години и А2 АМ "Хемус" вместо да става по-добре с всеки изминал ден е в по-лошо и по-лошо състояние. Липсата на адекватно осветление, множеството дупки и лошо сигнализирани участъци увеличават риска от инциденти, особено в условия на натоварен трафик или при лошо време", твърди Русинова. Тя счита, че трасето влияе и на цялостното развитие на Северна България. Русинова разпространява и кадри, заснети от видеорегистратора на машина преминаваща през трасето. На кадрите се вижда състоянието на асфалта в дадения участък, а камерата е запечатала и друсането от някои неравности.

"Забавянето в строителството и поддръжката на магистралата не само застрашава живота на хората, но и влияе негативно на икономическото развитие на Северна България. Карайте внимателно и запомнете, че няма кой да се погрижи за живота Ви, освен самите Вие. С други думи вашата съдба и тази на близките ви е само във вашите ръце, тук държава няма", твърди тя.

Вижте и цялата публикация, споделена от Диана Русинова, публикувана без намеса:

"Внимание, шофьори! Опасностите на автомагистрала Хемус са реални и сериозни.
Приказка без край - повече от 40 години и А2 АМ "Хемус" вместо да става по-добре с всеки изминал ден е в по-лошо и по-лошо състояние.
Липсата на адекватно осветление, множеството дупки и лошо сигнализирани участъци увеличават риска от инциденти, особено в условия на натоварен трафик или при лошо време​.
Забавянето в строителството и поддръжката на магистралата не само застрашава живота на хората, но и влияе негативно на икономическото развитие на Северна България. Въпреки всички обещания на стотици политици, магистралата остава недовършена и в критично и опасно състояние.
Карайте внимателно и запомнете, че няма кой да се погрижи за живота Ви, освен самите Вие. С други думи вашата съдба и тази на близките ви е само във вашите ръце, тук държава няма."