Пожарът, който се разгоря на Беклемето, Национален парк "Централен Балкан", продължава да гори. Огънят се разгоря вчера, 18 юли, около 14.30 следобед. Горският пожар се е разгорял в района на Джуфардере, Резерват "Стенето".

Сигнал е подаден от животновъд, заедно с негов колега и парковият охранител, в чийто участък е пожарът, които са отишли на мястото - източно от връх Сиврия, местността Червените скали, в рамките на половин час. Допълнително служители от Парковата дирекция и пожарникари с необходимата техника са се отправили незабавно към засегнатото място, което е трудно достъпно. В акцията е включен и специализиран хеликоптер.

И в момента продължават усилията за гасене на пожара от страна на пожарникари, паркови служители, горски и доброволци. Теренът е много сложен, като водата за гасене на пожара да се пренася с коне и джипове. Днес в действията на място се включи и министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

Пожар избухна в района на Беклемето в Стара планина ВИДЕО+СНИМКИ

Към 19:00 ч. над 50 човека участват в гасенето, сред които 21 служители на „Централен Балкан“.

Теренът е трудно достъпен, а ситуацията е допълнително усложнена от разхвърляни шипове по основния път към резервата. Колите на служителите от Национален парк "Централен Балкан" са с нарязани гуми. Ползва се алтернативен достъп по много сложен терен.

При разпространението огънят прогаря коренища, които държат скална маса и тя се изсипва в улеите надолу, което го прави опасен.

Има вероятност пожарът да е умишлено причинен.

Овладяно е разпространението на огъня в западна и източна посока. Най-сериозно остава положението на южния фронт, който попада изцяло в горски масиви.

Въпреки опитите за ограничаване на пожара по периферията, гората по протежението на реките Кастрак дере и Джуфар дере (основно западните склонове) бързо е обхваната от пламъци. Процесът е подпомогнат от бурния вятър в района. Засегнати са вековни букови и смесени гори от воден габър, бук, обикновен габър, зимен дъб.

Към настоящия момент засегнатата площ е около 1000 дка предимно гори. Пожарът е приземен с висока интензивност и фронт от над 4 км. Височината на пламъците достига 4 м, поради дебелия слой суха горска постилка.

От МВР съобщиха, че утре към гасенето на пожара ще се присъедини Българският модул за гасене на горски пожари, който тази нощ се връща от Гърция. От Министерството на отбраната е поискана помощ от Сухопътните сили, като в гасенето ще участва модул от 40 военнослужещи с техника. По преценка на щаба може да бъде използван и хеликоптер.

От РДПБЗН информират, че заради специфичния терен и високия риск в гасенето няма да бъдат допускани "спонтанни" доброволци.