Какъв е "пътят на хляба"? Това разкриват традициите за християнския празник Голяма Богородица в село Раждавица.
За Успение Богородично майстори пекат богородични пити в 100-годишната фурна на селото.
Пещта не е на закрито, а се намира на улицата и обслужва седем къщи.
В миналото жителите на селото са се събирали около нея и са пекли хляб веднъж седмично.
По инициатива на Центъра за занаяти "Старата череша" традицията продължава и днес.
Всеки, който желае, може да види как се е приготвял хляба в миналото – от процеса на минаването на житото през хромела до излизането на самуните от фурната.
Освен как се прави хляб, посетителите ще могат да видят други стари български занаяти.
Прочетете още
- 08:00 Майка за чували с детски играчки на площадка: Мястото им не е там СНИМКА
- 09:00 Българин изчезна в Лондон. Къде е Марио?
- 11:00 Варненското езеро - най-тъжното и зловещо огледало на човешката безотговорност СНИМКИ
- 10:00 Украйна обяви „голям опит" за сключване на мир с Русия – посочени са две дати