Какъв е "пътят на хляба"? Това разкриват традициите за християнския празник Голяма Богородица в село Раждавица.
За Успение Богородично майстори пекат богородични пити в 100-годишната фурна на селото.
Пещта не е на закрито, а се намира на улицата и обслужва седем къщи.
В миналото жителите на селото са се събирали около нея и са пекли хляб веднъж седмично.
По инициатива на Центъра за занаяти "Старата череша" традицията продължава и днес.
Всеки, който желае, може да види как се е приготвял хляба в миналото – от процеса на минаването на житото през хромела до излизането на самуните от фурната.
Освен как се прави хляб, посетителите ще могат да видят други стари български занаяти.
Прочетете още
- 13:00 Пантерата от Шумен – черната ирония на един народ в нервен срив
- 17:26 Изчезна 22-годишният Йоан, възможно е да се крие отдалечено място СНИМКА
- 20:00 Какво да направите, ако телефонът ви бъде откраднат: прости, но ефективни съвети
- 21:07 Дрифт? БМВ се вряза в стълб на булевард в София, щетите са сериозни СНИМКИ