„Има изтичане на радиоактивна вода поради човешка грешка в хермозоната на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Тя е специално създадена за тежки аварии, каквато тази дори не е.“ Това каза директорът на централата Валентин Николов.

Той уточни, че обемите не са тези, за които говори атомният физик Георги Касчиев. 

Припомняме, че в ефира на bTV експертът каза, че става дума за 3000 кофи с радиоактивна вода.

Нещо се е случило в АЕЦ „Козлодуй", но няма изявление

„Има изтичане, но е 8 кубика, вече всичко е почистено, няма опасност нито за хората в централата, нито за околната среда. Става дума за допусната човешка грешка. Не е преценен обемът на азота, който се пуска, за да се провери в трети парогенератор в кои тръбички има пукнатини и защо изтича вода от първи във втори контур. Може да го характеризираме така - ако сложите в една чаша сламка и започнете да духате ако нивото е по-високо  -това се е получило. Това е грешката. За съжаление този, който е направил грешката, е отстранен от работа“, каза Николов.

Той посочи, че явно трябва повече мотивация, въпреки че има обучения, издават се лицензи и се следи всички работещи да са на ниво.

„Но няма никаква опасност. Отделно за такива събития не се изисква изявление от Агенцията за ядрено регулиране. Ние имаме списък от събития, които ако се случат - трябва да уведомим АЯР, това събитие дори не присъства в този списък, но все пак ние уведомихме агенцията“, посочи още шефът на АЕЦ „Козлодуй“.

Николов увери, че всичко е отстранено вече. 

„Всичко е почистено, най-вече водата е паднала върху топлоизолацията. Тя е махната, поставена е нова. Това  не е първата авария, при която има изтичане на такава вода, но досега обществото не е било съпричастно и е нямало нужда от това“, добави той.

Николов коментира и резервните части и дали Русия е готова да съдейства, ако имаме нужда.

„Това е голям въпрос и наистина е тежко на АЕЦ „Козлодуй“ да може да мине от към 80% зависимост от руско оборудване и технологична помощ към друга. Искаме да намалим този процент на около 20. Искаме да минем към други партньори и да направим инженеринг. Досега не ни е отказана помощ дори за парогенератора, за който говорим. Но се вижда, че има охладняване, съвсем на друго ниво вече са съответно разговорите дори“, каза Николов.

Той добави, че сме успели да договори предсрочно прекратяване на доставки на руско ядрено гориво без никакви санкции.

От скоро 5 блок работи със свежо американско гориво. По думите на Николов е съизмеримо по цена с руското.

„Така 5 блок работи на 100%  идеално. Не виждаме никакъв проблем. Работят две системи  за контрол - едната е старата руската,  другата е американската. И двете системи дават абсолютно всички данни. Всичко е нормално. Като буснем Шести блок, ще заработи нормално, и мислим да отидем към 104%.“, обясни Николов.