Това е златната епоха на изследването на Космоса и всички вие ще бъдете част от нея, каза днес директорът на НАСА Бил Нелсън пред студенти в Аулата на Софийския университет ''Св. Климент Охридски''. Той изнесе лекция в рамките на събитието ''Ало, Космос! Говори НАСА!'' – ''Поколението Артемида: Как международното сътрудничество ще подхрани нашето пътуване до Луната и отвъд нея''. Лекцията е част от програмата на посещението на директора на НАСА в България и Румъния.

''Искам да ви окуража, че това е вълнуващо време да бъдете включени в космическа програма. България има всички основателни причини да притежава космическа икономика. Това ще помогне за развитието на професии, ще подобри вашия народ'', каза Бил Нелсън.

По думите му именно поколението "Артемида" е това, което ще може да пътува до Марс и отвъд. Бил Нелсън отбеляза, че всички заинтересовани в областта на науките, свързани с изучаването на Космоса, трябва да са наясно, че в основата на успешното му изследване, са човешките взаимоотношения и възможността хората да работят заедно по мирен начин, пише "24 часа".

''Има толкова много неща, които се случват в момента – не са само полетите в Космоса, ами и всички научни изследвания за Космоса, за това кои сме ние и откъде идваме'', обясни директорът на НАСА, цитиран от БТА.

Бил Нелсън акцентира върху ползите от образованието по наука, технологии, инженерство и математика, и ролята на младите хора като представители на поколението ''Артемида'' – определението, което НАСА използва за следващото поколение изследователи на Космоса.

Кратки приветствия направиха проф. Ренета Божанкова, зам.-ректор на Софийския университет, д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България, както и Кенет Мертен, посланик на САЩ в България.

Проф. Божанкова приветства присъстващите от свое име и от името на ректора на Софийския университет – проф. Георги Вълчев. 

Снимка: Стопкадър, bTV