Kе се обмисля въвеждане на вечерен час за столицата заради усложнената ситуация с разпространението на коронавируса, обяви зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

"Засега единствената мярка е затварянето на нощните заведения за 14 дни. Ако излезем от червената зона като областен град, няма да се налагат други мерки. Ресторантите продължават да работят, съобразно изискванията в епидемична обстановка", ", посочи той пред bTV.

Барбалов напомни, че е възможно общината да препоръча учениците от гимназиален клас да преминат на онлайн обучение, ако заболеваемостта от коронавирус в столицата продължава да нараства. Тези ученици са с повече социални контакти и технически са по-подготвени да учат дистанционно, обясни зам.-кметът.

Той увери, че не се обмисля вдигане на данъците в София, въпреки дупките, породени от COVID кризата.

"С последната актуализация на бюджета на столичния градски транспорт, който най-много пострада от пандемията, са отпуснати допълнително 4,6 млн. лв.", каза още зам.-кметът по финанси.

"За щастие основната част от приходите на столицата идват от данъци и то предимно от данък върху имуществото. Независимо от усложнената обстановка и спада на приходите от различни дейности, не се обмисля вдигане на данъците в София догодина", категоричен бе Брабалов.

Затварят нощните барове в София ЗАПОВЕД

В същото време от днес Столичната община възстановява помощта за купуване на храна, лекарства и стоки от първа необходимост на самотни, болни и възрастни хора.

Заявките се приемат от 8 ч. днес, а в началото 5 екипа ще се грижат за функционирането на услугата.

От Столичната община призовават да не се злоупотребява с услугата.

Работното време ще бъде от 9 ч. до 17:30 ч., а акцията ще продължи до второ нареждане.