Домашна или от магазина - коя туршия и лютеница ще ни излезе по-евтино?
Йорданка и майка ѝ Цветанка живеят във врачанското село Чирен.
Двете са направили 17 буркана с парена туршия със зеле, моркови и чушки.
“Грубо казано за тези буркани аз съм вложила 25 лв. Моята калкулация показва, че един буркан ми излиза 1,35 лв. Не знам колко ще струва на пазара, но вероятно ще е много повече”, каза Йорданка.
Срокът на годност на тази зимнина е до пролетта.
Цветанка разказа, че преди да има буркани зимнината е правена в делви затворени с лозови листа.
Цената зависи от вида на туршията, но себестойността на буркан може да е под 2 лв., заяви пред Бтв Владимир Иванов от Държавна комисия по стокови борси и тържища.
Той даде пример с киселите краставички, където буркан може да струва към 1,5 лв., ако са мариновани то цената ще е малко над 2 лв.
Във всички случаи цената на домашно приготвената зимнина ще е по-добра от тази в магазина, каза Иванов.
Прочетете още
- 19:00 "Неканен гост" в бистро се почерпи с оборота от касата и лаптоп ВИДЕО
- 21:00 Убийство във Виена: Посланикът на Украйна в България е отстранена заради сина й
- 13:46 Карловец, живеещ в САЩ от години, почина в имиграционен арест в Мичигън
- 17:15 Гъст черен дим се издига над Царево, ВИДЕA и СНИМКИ показват истински ужас