Дете се е изплашило, след като е срещнало смок в "Западен парк" в София. Това се посочва в анонимна публикация в социалната мрежа Facebook.

"Съвсем спокойно си лазеше по алеята змия", пише човекът, който е решил да запази анонимност.

Публикувани са и снимки, на които се вижда влечугото.

"Бях с малко дете, което се изплаши от змията, пълзяща на асфалтовата алея, която върви успоредно на ЖП линията. Целта на поста е да послужи и на други хора с малки деца, които се разхождат в района, просто да имат предвид какво могат да видят и да са подготвени. На 1-ви юни ходихме в Зоопарка, но не стигнахме до къта със змиите поради пренаселеност и твърде много посетители, но днес наваксахме в нашия парк", се споменава още в публикацията.

Запознати написаха в секцията за коментари, че влечугото е смок мишкар. На дължина достига до 1,8 m, по-често 1,2 – 1,4 m. Не е отровен, но хапе силно, когато е заплашен. В древногръцката митология той е един от символите на бога лечител Асклепий (Ескулап).

"Напълно безобиден смок, а и полезен. Присъствието му е съвсем нормално в парка", коментира Верчето М.

Смокът мишкар предпочита стари широколистни и смесени гори. Активен е през деня, като добре се катери по дървета и храсти. Основната му храна са гризачи, птици, яйца. В средата на лятото женските снасят 2 до 10 обли яйца, често в гниещи пънове. Малките се излюпват през септември.