"Една снимка от дрон на крадци на пъпеши в чуждите полета разбуни духовете в Панагюрище. Тежки последствия за хората, решили да се възползват от чуждия труд – най-вече морални, но и не само", това написа в профила си във Фейсбук Веселина Ралчева, която от дълги години се занимава с производство и преработка на етеричномаслени култури.

Ралчева споделя как този случай е напомнил за един отдавнашен "обичай" – крадците били показвани пред обществото с откраднатата стока, окачена на шията им – за назидание. "Но снимката в социалните мрежи се разпространява стократно по-бързо", отбелязва тя.

"От години знаем, че голяма част от продукцията на полето изчезва, преди да сме я прибрали. И ето – един грамотен технически човек реши въпроса. Григор Ватахов казва, че след случката няма нито една кражба. Липсите от моите полета намаляха със 70-80%. И двамата сме учудени колко голям добив имаме всъщност. Явно част от него е изчезвал във вечерните и ранните утринни часове. Сега проблемът ни се оказва реализацията", допълва Веселина Ралчева.

Това показва колко важно е да се вложат технологични средства за защита на земеделската продукция, особено в райони, където дългогодишният труд на земеделците често е застрашен от недобросъвестни хора.

"Надявам се след изразената готовност от Григор охранителният му дрон да прелита периодично и над нашите полета в с. Бъта и гр. Панагюрище, и след първата появила се снимка от него, кражбите и при нас да изчезнат окончателно. В крайна сметка в тези продукти са вложени средства, но също така трудът и усилията на много хора. И те очакват отплатата си за това на пазара, на сергията, в магазина... Отвратително е някой да се подиграва с този труд и да се снабдява с продукти наготово в полето по тъмни доби", отбелязва Ралчева.

Въпреки че става дума за единици хора, те могат могат да нанесат сериозни щети и да подкопаят усилията на производителите. Ралчева посочва, че огромното мнозинство от хората са честни и съпричастни с труда на земеделците: "Което се видя след опита с първата сергия без продавач на нашите колеги Дмитрий и Тодор в с. Баня и след последвалите ги наши сергии в с. Бъта и гр. Панагюрище", допълва тя.

Веселина Ралчева завършва с оптимистично послание, подчертавайки, че в Панагюрската община вече има все повече реални производители на плодове и зеленчуци: "В нашите сравнително бедни почви и планински терени това си е истинско геройство".

"И приканвам хората от общината, както и местните магазини, ресторанти и места за хранене – да пазаруват от местните производители. Продуктите ни са и вкусни, и достъпни!", завършва публикацията си тя.

Любопитно: През юни испански медии съобщиха, че полицията в провинция Кастелон е успяла да арестува двама души, които са крали пъпеши от поле в общината, благодарение на използването на дронове в операцията по наблюдение. Двамата били изправени пред правосъдието, след като са хванати на местопрестъплението. Началникът на местната полиция Хавиер Наваро съобщи, че са засекли двама души да събират пъпеши без разрешение в един от полетите за наблюдение. Когато властите пристигнали на мястото, те заловили хората да крадат от 400 до 500 килограма пъпеши. Полетите с дронове на местната полиция се фокусират върху предотвратяването и откриването на кражби на реколта.

Веселина Ралчева е от Панагюрище. От дълги години се занимава с производство и преработка на етеричномаслени култури. Тя е сред основателите и първи председател на Асоциацията на биофермерите в България – Българска Асоциация Биопродукти (БАБ), създадена през 2009 г. През годините Веселина Ралчева активно участва в различни национални и международни форуми и организира такива в страната, включително в Панагюрище. Тя има семейна биофирма и собствена дестилерия. 

Заглавната снимка е илюстративна.