Не помним чак такова недоволство да се е изливало от столичани по отношение на празничната украса за Коледа, или по-точно - от липсата на такава. Вече дни наред в социалните мрежи гъмжи от подигравки, сарказъм и истинско възмущение от нелепи украсителни решения, глупави и опасни "арт" идеи и "уникални" послания, от които трябваше да "се лее Коледа"...

То не бяха златни арки и червени килимчета, дървени трупи, в които можеш да се претрепеш като нищо, костенурки, октоподи и медузи, висящи над главите на хората с "важно послание", което, защо ли?, никой не ще да разбере.

Не само това, ами софиянец взе че премина през предколедна София от единия до другия край. И... "Никъде не видях каквато и да било коледна украса с изключение на индивидуални украшения пред някои сгради. Единствено от градската украса имаше някакви скучни завески (не знам как да ги оприлича по друг начин) между Ректората и Орлов мост."

Обобщено, картината на "празнична" София е такава:

Празнично ли ви звучи?

Ако не, отидете на "Малките 5 кьошета" - там нещата са някак си по-искрящи:

Е, някои все пак видяха и истинска коледна украса в столицата и публикуваха снимки. Не че и на нея не й намериха кусури:

"Добре, че са бизнесите и доброволци, че да има някаква коледна украса в София".

На всички столичани ще им препоръчаме да отскочат в Киев - да, да, столицата на Украйна, където се води пълномащабна война. И за да им е някак си по-подомашному, да отидат на Софиевския площад, за да се порадват на новогодишната елха:

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Київ - це Україна! ???????? (@kyiv.inst)

Украинците се хвалят, че почти всички магазини, ресторанти, кафенета и градски заведения са украсени с новогодишни елхи, светлини и инсталации. Целият Киев бил празничен и ярък, а ето и най-важните новогодишни места, които RBC-Украйна ни съветва да посетим:

Добропарк - с десетки фотозони и невероятни настройки за Нова година. Цялата зона е украсена със светлини в различни фигури, тук можете да намерите елени, мечки, Дядо Коледа и много други. В Добропарк има и заведения за хранене, където можете да пиете вкусно какао и греяно вино.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dobropark (@dobropark)

ВДНХ - истинска новогодишна страна, която олицетворява новогодишната приказка и дава на жителите на Киев и гостите на града празнично настроение. Тук можете да видите голямо украсено коледно дърво със светлини, играчки и кутии с подаръци наблизо. Можете да карате кънки на пързалката и да се возите на френската въртележка. Има и празничен панаир, където можете да опитате вкусни ястия, греяно вино, кафе, какао, сладкиши и много други.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by VDNG (@vdngkyiv)

ЦУМ - тук винаги цари празнична атмосфера, но за да я видите, трябва да посетите шестия етаж, където има празничен панаир и много интересна новогодишна украса. Светлини на фасадата, украсени витрини, празнично облечени портиери...

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ЦУМ Київ | TSUM Kyiv (@tsum.kyiv)

Да спрем дотук. Че на софиянци ще им стане още по-тъжно. Защото всъщност колкото и да е нелепо сравнението с Киев, толкова е нелепа цялата атмосфера в Коледна София - и като украса, и като нагласа...