Кметът на Перник, Станислав Владимиров, алармира в социалните мрежи за поредния екологичен проблем, който засяга града.

Според неговото съобщение във Фейсбук, градът отново е покрит с пелена от прах, а местните жители са принудени да дишат замърсен въздух.

Владимиров отправи критика към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) за това, че не предприемат необходимите действия за справяне с проблема.

„Град Перник отново е под пелена от прах. Екоминистерството и РИОСВ, които се грижат да дишаме чист въздух, са днес в Перник. Не заради прахта обаче, а за да ми отмъстят, че ги осветлих с боядисаната река "Струма", написа той.

Станислав Владимиров допълва още, че "еко-чиновници с токчета и цепнати поли ходят по ремонтите на водния цикъл, разкопани улици, за да търсят псевдо замърсителя на Перник, а той е видим за всички. Само не за еко-чиновниците".

Припомняме, че на 27-ми септември Станислав Владимиров съобщи за силно замърсяване на река Струма, което предизвика проверка от страна на РИОСВ-София. Инспекцията издаде осем предписания на Община Перник във връзка със замърсяването на реката. Срокът за тяхното изпълнение е до 4 октомври, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Предписанията са за преустановяване на заустването на води от метална тръба, преминаваща под моста на гара "Разпределителна". Освен това общината трябва да направи обследване на трасето при новоизградената шахта от "водния цикъл", да установи собствеността и да почисти установените утайки. Съгласно Закона за водите и Закона за устройство на територията, общината има отговорности за изграждане и правилна експлоатация на канализационните мрежи и съоръжения и контрол при строителството и използването им.

Кметът на Перник се опасява, че еко-чиновниците искат да го накажат: „Да ме глобят, тормозят, за да мълча. Перник обаче отново е потънал в прах, драги еко-чиновници. Корупцията е в града ни, за да го замете. Ще си платите един ден, всички вие, които тровите хората в този град! Това няма да продължава вечно. Нямам власт над въздуха и водата, но мога да ви осветлявам! И ще го правя! Ще настоявам за чист Перник!“.

Станислав Владимиров получи масова подкрепа от съгражданите си. В коментарите под поста перничани побързаха да поздравят кмета за заявената позиция:

"Чест и почитания за Вас, г-н Владимиров! Това бяха и моите размисли за отровената река. Наказват този, който сигнализира, а не истинският замърсяващ! Продължавайте и не се поддавайте на "мръсните им игрички", па макар и облечени с цепки и обути с токчета. Перник е с Вас! Вървим в една посока!";

"Браво, кмете! А що се отнася за тези корумпираните... Господ бави, но не забравя!";

"Предлагам да направим протест, който да е с искане за оставките на всички директори на измислени институции, като РИОСВ и други подобни, а също така и на министъра, който дори и не дойде да види река Струма, а сега ще бъде същото и със замърсяването на въздуха. Кмете, зад теб сме с две ръце! Нека се осветли какви ги вършат тези лешояди!;

"Браво, г-н Владимиров! Достоен кмет на град Перник!";

"Адашко, така ми харесваш! Но кажи от къде идва замърсяването. Заставам до теб, срещу замърсителите. Така трябва да направи всеки един гражданин на общината, а не само да гласува за кмет на годината. Трябва подкрепа";

"Горд съм че Перник има такъв кмет!", гласят само малка част от коментарите под публикацията на Владимиров.

Кметът на Перник избухна: Река Струма бе отровена тази нощ. Държава няма СНИМКА

Прокуратурата разледва защо Струма потече в кафяво

Откриха предполагаемия източник на замърсяването в река Струма