Семената от чиа са полезни за костите, червата и сърдечно-съдовото здраве. Те също така имат значителна хранителна стойност, включително високи нива на фибри, противовъзпалителни омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. В допълнение, този продукт може да помогне за контрол на теглото. 

Изданието Health посочи шест ползи за здравето от семената от чиа.

1. Подпомага здравето на червата

Само две супени лъжици семена от чиа могат да осигурят около 35% от дневните ви нужди от фибри, което спомага за редовното и комфортно изхождане. Този продукт също така помага на полезните бактерии в червата да се размножават, което може да намали риска от диабет и сърдечни заболявания.

Семената от чиа съдържат омега-3 мастни киселини и полифеноли, които помагат за намаляване на възпалението в червата. Те са богати на антиоксидантния минерал селен и са добър източник на калций и цинк, които често имат недостиг при хора с храносмилателни нарушения.

2. Подпомага здравето на сърцето

Семената от чиа са отличен източник на хранителни вещества, които намаляват рисковите фактори за сърдечни заболявания.

Проучване е установило, че консумацията на семена от чиа намалява общия холестерол, холестерола с ниска плътност (LDL) и триглицеридите, и повишава холестерола с висока плътност (HDL), който предпазва сърцето. Триглицеридите са вид мазнини, които могат да увеличат риска от инсулт или сърдечно заболяване.

Семената от чиа са също отличен източник на магнезий и протеини, които помагат при хипертония - високо кръвно налягане. В проучване се посочва, че хората, които са консумирали 40 грама семена от чиа дневно в продължение на 12 седмици, са имали значително понижение на кръвното налягане в сравнение с тези, които не са го правили.

Омега-3 мастните киселини в семената от чиа могат да намалят възпалението в стените на кръвоносните съдове, което също може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

3. Насища тялото с антиоксиданти

Семената от чиа са богати на антиоксиданти, молекули, които помагат за предотвратяване на увреждането на клетките и тъканите. Те включват кверцетин, антиоксидант с имуностимулиращи и противовъзпалителни свойства, и хлорогенова киселина, която е свързана с намален риск от хипертония.

4. Поддържа здравето на костите

Семената от чиа са добър източник на калций, особено за хора, които не могат да си набавят достатъчно от други източници на калций, като например млечни продукти. Те са богати и на други минерали, които подпомагат здравето на костите, особено фосфор и магнезий.

5. Подпомага чувството за ситост и метаболитното здраве

Семената от чиа са много богати на фибри и съдържат и известно количество растителен протеин. Чиата помага за забавяне на храносмилането и предотвратява скокове на кръвната захар след хранене. Освен това ви кара да се чувствате сити по-дълго, така че консумирате по-малко калории.

6. Поддържа здравословни нива на кръвната захар

Високото съдържание на фибри в семената от чиа може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар. Тъй като фибрите не се усвояват от организма, храните с високо съдържание на фибри не причиняват скокове на кръвната захар, както други (с ниско съдържание на фибри) въглехидрати. Това може да е полезно за хора с диабет тип 2, състояние, при което тялото не използва инсулина правилно, което води до натрупване на захар в кръвта.

Могат ли семената от чиа да бъдат вредни?

Семената от чиа обикновено са безопасни и се понасят добре, когато се консумират умерено. Въпреки това, поради високото си съдържание на фибри, те могат да причинят храносмилателни разстройства, включително диария и подуване на корема. За тези, които не са свикнали да ядат храни с високо съдържание на фибри, диетолозите съветват постепенно да увеличават консумацията им и да пият много вода.

Също така, семената от чиа не трябва да се консумират от хора, които са алергични към тях, за да се избегнат реакции като обрив, сърбеж и затруднено дишане.

Семената от чиа могат да бъдат опасни за хора със затруднено преглъщане. Тъй като под въздействието на течността те набъбват и придобиват гъста, лепкава консистенция, могат да се забият в хранопровода. За да предотвратите това, оставете семената от чиа да се накиснат напълно в течност, преди да ги консумирате.

Как да използвате семена от чиа

  • Добавете ги към мляко и ги оставете да се сгъстят - получавате чиа пудинг;
  • Добавете семена към кисело мляко или овесени ядки;
  • Пасирайте ги в смути;
  • Добавете семена от чиа към домашно приготвени печени изделия като хляб и мъфини;
  • Използвайте чиа брашно при печене;
  • Добавете семена от чиа към домашно приготвена гранола или енергийни барчета;
  • Загрейте семената от чиа в тенджера с пресни или замразени плодове, за да направите сладко от чиа с ниско съдържание на захар;
  • Добавете семена към салати или дресинги за салати.

Превод: GlasNews.bg