Ако все още бях министър на отбраната, нямаше да има такова шоу. Това каза бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

В ефира на предаването "Говори сега" по Българската национална телевизия Тагарев коментира трагичния инцидент от вчера, при който загинаха двама опитни пилоти при подготовката на авиодемонстрация в авиобаза "Граф Игнатиево" по случай 20 години от приемането на страната ни в НАТО.

Учебен самолет се разби край Граф Игнатиево СНИМКА+ВИДЕО

Три са версиите за катастрофата със самолет L-39 на "Граф Игнатиево"

"Съболезнования на близките и семействата на загиналите пилоти. Тежка загуба и за тях, и за българската военна авиация. Имайки предвид колко се лети в българската авиация, бих казал, че, да, имаме произшествия, те са от най-различен характер и за последните 3 години губим за трети път летателен апарат и трима пилоти загубваме. Това за три години са много, много са тези катастрофи", каза бившият министър.

"За съжаление, в предните два случая не се стигна до изясняване детайлно на причините и до търсене на отговорност, което за мен е е доста сериозен пропуск. Със сигурност в случая от 2021 г. ако тук се окаже, че няма технически проблем, а отново е проблем с организацията, с подготовката, с ръководство на полетите и с изпълнението на задачите, което е поставено от летците, то това вече са причини от организационен характер и от човешки характер".

Според него авиошоуто не е трябвало въобще да се организира.

"Ако все още бях министър на отбраната, нямаше да има такова шоу. Няма причина да има такова шоу. Българската авиация е в такова състояние, че едва смогва да поддържа изпълнение на минималните си задачи, които са контрол на въздушното пространство, дежурство за airpolicing . Политическото ръководство и военното ръководство е включено, разбира се, търси начини за усилване, работейки с нашите съюзници. Все още не са дошли новите самолети. Много големи са трудностите и ние няма какво да отбелязваме", категоричен е Тагарев.

"Другото, което аз забелязах, то беше пропагандирано масово, публично. Според мен ние с тези демонстративни прояви, търсим да покажем, че въпреки, че малко се готвим, вижте какво можем да правим. Не би трябвало да правим така. Аз не изключвам също и политическия елемент."

"До мен са стигали десетки пъти информации, по социални мрежи или по някакъв друг начин, че ние ще отбележим 35 години от експлоатацията на Миг-29. Какво има да се гордеем с 35 години експлоатиране на стар самолет? В момента, в който стана катастрофата, тезата е вече, че ще отбележим 20 години от членството в НАТО. Но ние отбелязахме 20 години членство в НАТО, когато аз бях министър, заедно с премиера Денков", подчерта Тагарев.

Според Тагарев на едно от видеата на инцидента се вижда, че пилотите изпълняват много сложна маневра. Той отрече и информацията, че самолетът е летял с въоръжение с мотива, че няма няма причина в демонстрационно шоу самолетът да лети с въоръжение.

Той смята, че все още има желаещи да стават пилоти. "Въпросът е дали ще им създадем условията, те да получат необходимата подготовка, съизмерима с тази на техните колеги от съюзни страни, да могат да се чувстват наистина подготвени."