"Таксата за услуга "Предаване на информация и данни и софтуерна актуализация на бордовото устройство", въведена от  националния доставчик на услуги "Интелигентни трафик системи" АД, не е част от тол таксите. Тя не е въведена по изискване на Агенция "Пътна инфраструктура" и не се събира от нас".

Това пишат в писмо да редакцията на Glas.bg от АПИ по повод статията ни: Новите тол такси влизат в сила. Колко ще плащат тираджиите?, която бе публикувана на сайта ни със старта на новия месец.

От Агенция "Пътна инфраструктура" поясняват още, че таксата е въведена от Националния доставчик на услуги "Интелигентни трафик системи" за тези собственици и шофьори, сключили договор с ИТС за използването на бордови устройство за автоматично отчитане и таксуване на изминатото разстояние.

Според дружеството услугата ще обезпечи преноса на данни чрез вградената дейта карта в бордовите устройства. Ще се осигурят и регулярните софтуерни актуализации на бордовите устройства, които са необходими с цел коректното им взаимодействие със системата на ИТС за обработка на данни.

"Според дружеството, процесът включва и преноса на първични данни от бордовите устройства до инфраструктурата на ИТС и е свързан с преки разходи за пренос на информация, чрез мрежите на мобилните оператори", поясняват от Пътната агенция.

В заключението от АПИ настояват, че въведената такса не е в обхвата на Общите условия, подписвани между АПИ и дружествата, желаещи да бъдат нейни партньори в събирането на пътни такси.

"Тези разходи не зависят от изминатото разстояние и събраните тол такси, чиито размери остават непроменени", категорични са експертите на агенцията.

Факт е обаче, че от началото на февруари камионите и автобусите, които са длъжни да плащат тол такси, ще плащат и новата, допълнителна такса.

Така "Интелигентни трафик системи", компанията, която държавата назначи за "национален доставчик" при електронното таксуване за изминато разстояние, ще събира "абонамент" по 3.30 лв. без ДДС за всяко бордово устройство, монтирано в превозните средства.

Браншовите сдружения на превозвачите вече обявиха, че са неприятно изненадани от новата такса и заявиха, че компанията доставчик на тол услугата и на бордовите устройства не ги е търсила, за да обсъдят непредвидения разход.