Отбелязваме 1010 години от управлението на цар Самуил. Център на проявите е националният парк-музей „Самуилова крепост“ край село Ключ. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев, който присъства на тържествената заря-проверка, с участието на Национална гвардейска част и Трето бригадно командване – Благоевград, и прие почетния строй. 

Патриарх Даниил отслужи заупокойна молитва по случай годишнината.

Между склоновете на Беласица и Огражден планина, близо до с. Ключ се намира Самуиловата крепост – ключово отбранително съоръжение отпреди 10 века и място за преклонение днес.

Историята за пленената и ослепена 14-хилядна българска войска от византийския император Василий Втори, довела до смъртта на цар Самуил, се помни от българите.

Едно от най-атрактивните места за туристите на Самуиловата крепост са реконструираните войнишки землянки. Именно в такива са живели войниците на Самуил.

„Това, което е останало от Самуилово време, са зидовете от укрепителната система, част от наблюдателната кула и това е по-скоро място за усещане на силата на българската войска и българския цар тогава“, разказва Катя Стоянова, директор на „Културно наследство и туризъм“ в Общината Петрич.

Крепостта, разположена на 5 км южно от с. Ключ е място не само на една голяма трагедия, но и свидетелство за жестокост, непозната дотогава в историята, пише bTV.

„Това е един от най-тежките и драматични периоди в нашата история. Много хора идват тук, много хора се прекланят. Мемориалният комплекс е така направен, че всеки от нас замълчава, когато види образа на цар Самуил“, допълва Катя Стоянова.

Трагичните събития от злощастното лято на 1014 г. и смъртта на цар Самуил само няколко месеца по-късно – на 6 октомври, оставят дълбоки следи не само в паметта на населението от този район, но и на всички българи.

За неделя в програмата е включена международна научна конференция на тема „1010 години от смъртта на българския цар Самуил. Самуилова България – история и култура“ в Историческия музей в Петрич. Едновременно от Национален парк-музей „Самуилова крепост“ ще тръгне и 11 Национален туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“, организиран от сдружения „Млад планинар“, предаде NOVA.

"Делят ни 1010 години от епохата на цар Самуил. Време на победни походи и съдбоносни поражения, на превратности и героизъм, въплътило се в един от най-ярките ликове на нашето минало. Велик и всеотдаен защитник на родната земя и българския народ, през целия си живот Самуил ще остане неуморен и безкомпромисен бранител на българската независимост, на държавността и духовните традиции, наследени от предшествениците му Крум, Борис и Симеон." Това e част от словото на президентът Румен Радев.

Снимка: "24 часа"

"Силата на един народ се проявява не само в победоносните му войни и в славата на неговото оръжие, но и в саможертвата и себеотрицанието пред лицето на съдбовната неизбежност, които дори и в поражението засяват нови семена на бъдещо величие.
Поклон пред паметта и подвига на цар Самуил и неговите воини! Да живее България!", завърши Радев.