Учители и родители настояват за промяна на заповедта за ваканциите и края на учебната 2024/2025 г. Това става с онлайн петиция, която към този момент са се подписали близо 2300 души.

Организаторите на петицията настояват промяна на датите, на които ще почиват учениците. В отворено писмо до министъра на образованието Галин Цоков те казват: "Тези дати са в нарушение на всичко, което се нарича „образование“ и „възпитание“. Те не отразяват нито реалността на годишния календар, нито се проявява уважение към семействата и учителите, нито се спазват законите и дори самата Конституция." 

Вижте пълното писмо до министъра:

"ОТВОРЕНО ПИСМО

от учители и родители на България  

Уважаеми проф. Цоков,               

Обръщам се към Вас, относно така публикуваната заповед с ваканциите за учебната 2024/2025 г.              

Тези дати са в нарушение на всичко, което се нарича „образование“ и „възпитание“. Те не отразяват нито реалността на годишния календар, нито се проявява уважение към семействата и учителите, нито се спазват законите и дори самата Конституция.               

Член 14. От Конституцията гласи: Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.

Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.

Чл. 47. (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

В така предложения график за пореден път не се зачитат българските обичаи и зимните празници, които продължават до Ивановден на 07.01, което издава липсата на закрила, уважение и съобразяване с нашата вяра и религия.

Правото на родителите да възпитават и обучават децата си е напълно отнето, доколкото дългите уикенди във всички държави са създадени за подпомагане на вътрешния и външния туризъм – най-добрият начин да се опознае околният свят, посещение и общуване с възрастни роднини, което учи децата на нашите традиции и удължава живота на бабите и дядовците.

Нашето впечатление е, че към образованието се подхожда счетоводителски, а не творчески и без никаква образователна парадигма. Никое обучение не следва постоянна траектория на нарастване, има период на натрупване и период на покой, през който наученото се систематизира от мозъка и се получава качествено натрупване. От няколко години насам на учениците е ОТНЕТА възможността за подобен междинен период със съкращаване на зимната ваканция. Учениците са постоянно уморени, те не припознават училището във вида, в който бе изградено от 2016 г. насам като полезна среда, дружелюбна към тях.

Ваканциите са направени така, че или да не дават, или да прекъсват дълъг уикенд, което отнема много възможности и на бизнеса, какъвто е туризмът и превозвачеството да имат връзка с обучението на децата. Именно Вашият екип ежедневно натяква за нуждата от връзка с бизнеса, каквато обаче Вие не демонстрирате по никакъв начин.

С Вашето решение да дадете един учебен ден в петък на 03.01 и да завършите учебната година на 02.06.25 г., 16.06.25 г. и 30.06.25 г. - дни, които се падат в понеделник, Вие демонстрирахте за пореден път, че нямате никаква представа за манталитета на онези, за които уж се грижите. Не съществува ученик, който ще се появи в петък след зимна ваканция или да остане дори за заключителен празник накрая на учебната година след уикенд, при това, че родителите имат правото на 15 дни да оставят децата вкъщи по своя преценка и непременно ще се възползват от него.

По същия начин т. нар. междусрочна ваканция на 05.02.2025 г. изглежда като отчетен ден, вместо да бъде полезна за някого в образованието – какво означава ден по средата на седмицата, при това, че се налага в повечето училище да се сменят смените и да се променя изцяло графикът на работата за деца и учители?

Единственото, което постигате е да унижите нас учителите, които ще бъдем принудени да присъстваме, без да сме отпочинали и без да сме се заредили. А за седмицата с междусрочната ваканция – да сме принудени да променяме целия си жизнен цикъл с нов график часове.

Това е подигравка с нашия труд!

Удивително е как за времето Ви на министър, Вие нито един път не обърнахте вниманието си върху изключителния проблем с прегряването в учителските среди. Подложени на неописуемия стрес с променящи се ръководства навред, Вие ни докарахте до най-ниската мотивация за започване на учебната година, съдейки по разговори с колеги.

Вашите хаотични действия, липсата на логични, човеколюбиви, полезни решения, липсата на защита на учителството и уважение към труда му поощряват и нашите ръководства да гледат на нас като заменими винтчета, а не като на висококвалифицирани специалисти, за които не е обучена адекватна замяна.

Днес ние казваме СТИГА на тези унижения и Ви призоваваме от сега нататък да се ръководите от здравия разум, човеколюбието и полезността във всяко свое решение. "

GlasNews.bg припомня, че преди дни МОН публикува почивните дни за учениците.

МОН обяви как ще почиват учениците

А, ето как петицията настоява да бъдат ваканциите:

Край на учебната година на 30.05.25 г., 13.06.25 г. и 27.06.25 г.

Начало и край на ваканциите:

31.10.2024 г. - 03.11.2024 г. вкл.        есенна

21.12.2024 г. - 03.01.2025 г. вкл.        коледна

03.02.2025 г. или 07.02.2025 г.           междусрочна

29.03.2025 г. - 06.04.2025 г. вкл.        пролетна за I-XI клас

04.04.2025 г. - 06.04.2025 г.               пролетна за XII клас