7-годишно се оказа момчето, което простреля смъртоносно баща си полицай в Пловдив в късния следобед, стана ясно от брифинг на полицията тази вечер.

Трагедия в Пловдив: 6-годишно дете уби баща си

 

Инцидентът се е случил точно след приключване на учебни занятия на служителите от Спeциализирани полицейски сили към 16.40 часа. Те се насочили към помещението за почивка, където бил и синът на загиналия, пише TrafficNews.

„По-голямата част от тях са чули произведен от огнестрелно оръжие изстрел. Излизайки от предверието, където има шкафчета за вещи, забелязват детето на колегата да държи пистолет , влизат в контакт с него , спокойно изземват пистолета, обезвреждат и информират ръководството”, заяви директорът на ОДМВР Пловдив Георги Чергов.

„Около 16:40 бях информиран, че е постъпил сигнал за произведен изстрел и са налице данни за загинал полицейски служител. Моментът е много труден, незабавно беше създадена организация, бяха ангажирани следователи, беше осигурен психолог за работа с непълнолетното лице.“, каза той.

Констатирана е огнестрелна рана, която е довела до фаталния край. Чергов увери, че действия, които са нужни за разследването, се извършват под надзор на Окръжна прокуратура. “Установени са всички служители на територията и ще бъдат разпитани за възприетите факти и обстоятелства”, каза още директорът.

По думите му що се касае за пропуски от страна на ръководството, ще бъде изяснено с дисциплинарна проверка.

От полицията не дадоха информация относно оръжието, тъй като то е предмет на разследването. С децата на загиналия е работено в присъствието на психолог и майката. Тя е съпруга на загиналия полицай и също е служител на МВР. На брифинга стана ясно, че тя заема длъжност разследващ полицай във Второ районно управление град Пловдив.

Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева също се е отзовала на място. Тя заяви пред медиите, че са извършени огледи,  разпитват се свидетели и са извършени оглед на живо лице. Предстои и изготвянето на експертизи. По думи на Христева, разследването ще продължи доста дълго време. Тя уточни, че детето е било в сградата на СПС за определен период от време.

Полицаят, убит неволно днес, е 49-годишният инструктор по стрелби в Спeциализираните полицейски сили в Пловдив Николай Филипов, както съобщи Glasnews.bg по-рано днес.

Стана ясно кой е застреляният от детето си полицай

Премиерът Димитър Главчев коментира инцидента. "Много тежък инцидент. Поднасям съболезнования на близките на починалия. Свързах се с заместник-окръжния прокурор Мирчева, тя каза, че в момента се извършват всички нужни действия по случая. Утре министърът на вътрешните работи ще даде брифинг и ще ви запознае с фактите. Аз не мога да коментирам", заяви той.