Язовирите Тича, Камчия и Ястребино са в критично състояние.

Нивото на Тича е спаднало като загубите от пролетта досега са 20 милиона кубика. Ниското ниво на водата дори е разкрило останките на потънал преди десетилетия кораб.

Ако няма валежи може да се стигне до криза и с язовир Камчия. Това е причина да се редуцират обемите вода за двата морски града Варна и Бургас. По стария довеждащ водопровод често се налагат ремонти, което оставя без вода над 120 000 души, докато се чака изграждането на нов водопровод и пречиствателна станция за 126 милиона лева.

Нивото на язовир Ястребино, който захранва Антоново и още няколко населени места, също е критично. При обем 62 милиона кубика, в него има над 16 милиона кубика. Ако продължи потреблението и няма приток, през октомври водоемът ще падне под полезния си обем.

Нивото на язовир Копринка в момента е на една трета от работния му обем, в него има малко повече от 41 милиона кубически метра вода, обяви областният управител на Стара Загора Гергана Микова.

По думите й, причина за спада е летният сезон. Проблем с водоснабдяването засега няма, а причината да спаднат нивата в кладенците е това, че през последните години има сериозно засушаване.

По данни на НИМХ от 1100 л годишна норма валежите са спаднали до около 550 л в момента. Това се съчетава с факта, че последните години няма сериозни снеговалежи. Но към този момент няма опасност от режим на водата в региона.