Станислава Иванова, учителка в детска градина, разположена в читалището на пернишкия квартал "Бела вода", изрази публично възмущението си от безобразията, които забелязва ежедневно. В емоционален пост във Фейсбук, тя описва как читалището, което трябва да бъде място за култура и образование, се е превърнало в сметище.

"Не мога повече да мълча! Всяка сутрин, когато идвам на работа в детската градина, която се намира в нашето читалище, ме посреща не кошница с цветя, а бунище от боклуци! Това е културно средище, не е сметище!", споделя тя. Стълбището на читалището е осеяно с празни бутилки, хартии и други отпадъци, което е в пряк контраст с атмосферата, която се стреми да създаде в детската градина – атмосфера на ред, чистота и уважение.

Иванова задава реторични въпроси: "Каква е тази липса на елементарно възпитание? Как може да изискваме от децата да пазят ред и чистота, когато възрастните дори не могат да изхвърлят боклука си на правилното място?"

С думите си учителката отправя призив към жителите на квартала да проявят повече отговорност и уважение към общата среда.

"Не разбирате ли, че това, което оставяте след себе си, говори за вас като хора, за нивото на културата и уважението ви към другите. Настоявам за повече отговорност и уважение към средата, в която живеем! Читалището е дом за децата ни, за културни и образователни мероприятия. Нека покажем, че сме общност от възпитани и отговорни хора, а не от такива, които оставят след себе си бъркотия и мръсотия.

Срамота е!

С уважение (и разочарование),
Една възмутена учителка!", завършва публикацията си Станислава Иванова.