Има ли криза в цените на горивата, след опашките по бензиностанциите преди дни и успокои ли се обстановката?

Към момента ситуацията в Ямбол е спокойна.

Паникьосани малки бензинджии вдигнали цените. За бърза печалба ли?

"Има динамика на пазара на горивата в момента. В централните складове цените към днешна дата вече достигнаха почти 2.80. Всяка бензиностанция има разходи като за ток например, всичко се вдига и от там се качва и цената", обясни Иво Тодоров – собственик на бензиностанция в Ямбол.

Според него цените ще вървят нагоре, имайки предвид и войната в Украйна.

По думите му ситуацията вече е спокойна: "В крайна сметка колкото и да заредиш, то винаги ще бъде недостатъчно. За мене това е безумно".

На една от малките бензиностанции в Хасково също няма опашки от коли.

"След 2 март, когато беше голямото зареждане, се забелязва спад. Хората се презапасиха с гориво и вече няма това търсене. За последните две седмици цената на горивото скочи с около 25 -30 стотинки", обясни пред bTV Исмаил Исмаил – също собственик на малка бензиностанция.

Според него, ако войната не спре скоро и не се оправят нещата, ще има още завишение на цената, но не смее да прогнозира с колко.

А за 9 дни горивата у нас поскъпнаха средно с над 12 ст. за литър, като на много места минаха психологическата граница от 3-те лева.

Горива ще има, но не е ясно на какви цени, настоя Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Той обяви, че бензиностанциите, които за един ден вдигнаха рязко цените, не са членове на асоциацията им. Дали са имали цел да всяват паника, могат само те да кажат, уточни Тенев.

"Проблемът е друг, проблемът е какво прави държавата. Тези цени са възможни, защото България е единствената държава в Европа, която няма не само адекватна, няма никаква методика за ценообразуване", обяви представителят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

От асоциацията искат от държавата методика за определяне цените на горивата.

Премиерът потушава бензиновите страсти: Има гориво, навсякъде е! ВИДЕО

Ерген - мерген, 3 лева са си 3 лева! Краставицата още е по-скъпа от бензина