Възрастни жени спряха майка на улицата и вдигнаха скандал.

Ситуацията се развива в София, а за нея разказва Елена Хинова, която е майка на три деца. В социалната мрежа Фейсбук тя пише, че две възрастни госпожи много държали да я спрат и пред децата й да вдигнат скандал, а причината - каране на велосипед по тротоара. Майката обяснява, че са карали по велоалеята докъдето е имало такава и последните 300-400 м. е трябвало да минат или по тротоара, за който майката отбелязва, че е доста широк, или по платното на оживен булевард.

"Според дамите трябваше или да пусна 6-годишното дете (което има attention-span около 2 секунди и най-често изпълнява брауново движение) на платното с колите, или "той с колело, а вие до него пеш" от другия край на София (с малкото дете не се споменаваше какво да правя при този вариант)", пише още майката.

Елена Хинова се обръща към велосипедистите с две молби:

1. Моля, потвърдете ми, разрешено ли е според правилника да придружавам малко дете по тротоара, като и двамата сме с велосипеди?Ако аз съм в грешка, НЕ СЕ извинявам, защото очевидно е недомислица, но поне ще имам малко повече разбиране към дамите и няма да се репча следващия път.

2. Ако разпознаете своята майка, баба, стринка или друга близка на снимката, моля говорете с нея, кажете й, че малко повече толерантност не е излишна, и ако всички я проявяваме, можем да съжителстваме спокойно в градската среда, въпреки недомислиците на инфраструктурата.

Пловдивчанка: Нямам думи за велосипедистите, не спазват ред и дисциплина!

Владимир Кършев, който коментира публикацията, е категоричен в това, че опазването на детския живот и здраве трябва да бъде приоритет.

"И понеже бабите са се вживели в ролята на висши офицери от МВР, може да им припомните, че според Семейния кодекс, чл. 125, ал. 3 - "Родителят осигурява постоянен надзор по отношение на малолетното си дете и подходящ контрол на поведението на непълнолетното дете." Тук сте преценили, че подходящият контрол е да сте до него на тротоара, за по-бърза реакция, както сте и написали. До 12 г. възраст, децата имат право да се движат по изцяло пешеходни зони, това са ви го казали колегите. Предполагам не сте роднина с Ивет Лалова и не носите нейните гени, и ще Ви е трудно да осъществите контрол тичайки", добавя още Кършев.

Снимка: Елена Хинова