Шестият склад с фойерверки в село Гара Елин Пелин е непокътнат и няма опасност да се запали. Възстановено е газоподаването в района на селото, заяви старши комисар Георги Иванов - директор на РДПБЗН - София.

Близо два дни след началото на огъня, започнал след взрив в складовете с пиротехника край София – все още е трудно да се каже каква е точната причина за инцидента. Днес ситуацията е по-спокойна, но все още има взривове на фойерверки в опожарените складове.

"Вътре в обекта се чуват гърмежи, има и по-слаби, но постоянни. За определен период спират, после пак продължават. В района на произшествието сме сложили няколко екипа, които наблюдават района около обекта с цел да не се допусне запалване и да прерасне в пожар", каза в ефира на БНТ комисар Иванов.

Между сградите с пиротехника край Елин Пелин не е имало бетонна стена и пръст

В момента не се извършва гасене, изчаква се, докато спрат гърмежите. Отново поради тази причина не може да започне и разследването на случая. Към момента под наблюдение са съседните обекти и пространството край складовете.

Комисар Иванов заяви, че няма информация в складовете да е имало боеприпаси - определи го като недопустимо.

Все още се уточнява колко души с били в склада по време на инцидента - вероятно между 4 и 8. В работно време на мястото обикновено има по 20 души, обясни кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов. Според него инцидентът е резултат от грешка, а не от непрофесионализъм на фирмата собственик.

"Фирмата и собствениците са изключителни професионалисти, те работят повече от 20 години и винаги сме се впечатлявали от прецизността им преди всяко мероприятие. Съмнявам се, че е липса на професионализъм, по-скоро техническа или човешка грешка".

МОСВ с последни данни за качеството на въздуха в Елин Пелин