Всяко трето яйце, което ядем по Великден у нас, е вносно, коментира пред "Телеграф" шефът на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков.

По думите му основният внос е от Полша и Румъния, но има и яйца от Германия и други страни.

А по Великден, в рамките на около седмица до десетина дни, у нас се потребяват към 30 милиона яйца.

За тази година се съмнявам, че ще бъдат толкова. Може би ще са по-малко – около 27-28 милиона броя, пресмята Белоречков.

"Макар да отвориха ресторантите, а тези към хотелите да не са спирали да работят, заради пандемията българите са по-малко склонни да пътуват. Това е причината и да се очаква малко по-ниско потребление на яйца около Възкресение, тъй като част от кокошите продукти се употребяват в заведения. Белоречков обаче не уточни колко са яйцата за готвене и колко са тези за боядисване. Но общото количество е толкова – около 30 милиона броя", коментира шефът на птицевъдите.

Миналата година полски и румънски яйца заляха пазара, същото се очаква да се случи и тази година. Понеже католическият Великден е месец по-рано от православния има голяма вероятност у нас са дойдат стари продукти останали от празника в католическите държави, предупреждава той.

"Затова винаги призоваваме да се купуват български яйца, които са пресни. Само за седмица ние произвеждаме около 20-30 милиона бройки. Тоест родното производство може напълно да задоволи нуждите на българския пазар. Ако яйцата се купят по-рано, те ще са и по-евтини", каза Белоречков.

Птицевъдите се притесняват, че залежалата вносна стока ще дойде у нас и на доста по-ниски цени от тези на родната продукция.

В момента яйцата от производител струват около 15-20 ст. за брой, среден размер. В търговската мрежа обаче се продават на потребителите между 25 и 30 ст. По Великден се очаква цената да се повиши заради по-високото търсене.

Цената на вносните яйца зависи от това кога се пада Великден и дали изтича срокът им на годност. Обикновено те са с 5 ст. по-евтини от нашите.

Вносните яйца се продават предимно в големите вериги, докато българските могат да се намерят както във веригите, така и в по-малките магазинчета.

"Няма как да се прецени дали яйцата са от ваксинирани кокошки. Но всеки потребител може да види дали са български – по кода BG на самото яйце. На кутията може да пише всичко, важното е какво пише на самата черупка", съветва Белоречков.