Сцени, буквално излезли от филми на ужасите тревожат жителите на Враца. Дълги червеи изтичат от чешмите в града, а хората се притесняват от зарази.

Засега случаите са само два. От водопровода на врачани са “изтекли” 20-сантиметрови червеи. Това повдига сериозни въпроси за качеството на питейната вода във Враца.За случилото се незабавно са били алармирани институциите, но все още няма конкретен отговор дали червеите са вредни за човека или не, предават от bTV.

Проби на РЗИ-Враца показват, че зараза няма. Директорът на инспекцията д-р Кети Ценова обясни, че това е т.нар конски косъм – паразити, които виреят основно в чисти води. По думите ѝ животинките са безвредни за човешкия организъм, но не е приемливо те да изтичат от водопреносната мрежа.

В районите, където са намерени червеите, ще бъде засилено хлорирането на водата.

Водата във Враца се изследва от 13 точки всекидневно.В града обаче има пречитвателна станция единствено за отпадна вода, но не и за питейна.

Експертът поясни, че е разпоредена проверка на ВИК, която да провери качеството на водата. Резултатите от пробите ще бъдат качени на сайта на регионалната инспекция.