Шокиращ случай от Стара Загора. Две деца са били заложници в дома си четири години, след като майка им ги заключила в жилището им. Децата – на 14 и на 17 години, не са ходили на училище и са излизали само през нощта.

Майката, която ги е държала под ключ, е с психично заболяване - имала е страх от външния свят, съобщи омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя заяви, че първият сигнал за случващото се е бил подаден в края на 2022 г.

„Във всички институции са подавани такива сигнали. Но се случи, след като решихме, че всички заедно трябва да направим нещо”,  каза тя и допълни, че е водила дълга битка с институциите, за да се стигне до момента, в който децата са изведени от дома. А майката е била настанена в лечебно заведение.

Майка държала децата си затворени 4 години

През 2023 г. роднина на двете деца търси помощ при Сотирова. Разказва ѝ, че борбата децата да бъдат изведени продължава от 3 години. Майката на децата отключва заболяването впоследствие, започва да изпитва страх от външния свят.

По думите ѝ Агенцията за закрила на детето, националният омбудсман, Районната прокуратура и представителите на социалните грижи  в града не са реагирали на сигналите ѝ. „Нещата се решиха финално, когато събрах представителите на всичките институции при мен и буквално, с изключителна настойчивост, ги накарах да се вземе прокурорска заповед. Вече имах информация от близките, че продължават да живеят на адреса, но не допускат никой за контакт”, посочи Сотирова пред Нова.

Друг проблем, с който се сблъсква омбудсманът в Стара Загора е, че в града няма детски психиатър. „Майката беше изведена и въведена за лечение. Децата са поети от близките, където са и до днес”, съобщи тя.

„Децата са в нормално психическо състояние, адекватни и много интелигентни. Имат богат речник, но все пак са десоциализирани, това е проблем. Имат огромното желание да встъпят в училищна среда. Вече успяха да вземат първите изпити за една пропусната година. През септември ще проучим как могат да вземат две години за една, за да могат да влязат в естествената си възрастова група”, отбеляза Сотирова.

Омбудсманът на Стара Загора няма контакт с майката. „Близките ѝ казват, че е излязла от болницата. Трябва да се лекува. Няма обяснение за държанието си. Децата са споделяли с мен, че тя много се е страхувала от външния контакт. Понякога са излизали нощем, за да ходят да пазаруват в денонощните магазини. Пълна изолация”, каза Сотирова.

Семейството вероятно е имало финансова помощ от близки и роднини.