С хубавото и топло време сладоледите стават все по-изкушаващи. А със старта на лятото от Българската агенция по безопасност на храните започнаха засилени проверки за качеството на леденото лакомство, което ни се предлага. Инспекции се провеждат в производствени цехове и обекти за продажба.
„Следи се дали се спазва технологичният процес, параметрите на пастьоризация, закаляване и съхранение на сладоледа, етикетиране, състав и алергени, ако има такива”, обясни пред Нова д-р Златина Димова, директор на ОДБХ – Варна.
И докато на повечето места изискванията са спазени, проверките показват, че има и обекти с груби нарушения: използване на суровини с изтекъл срок на годност, работа на персонал с изтекли здравни книжки и др.
Такива нарушения са открити в производствен цех във Варна. Той вече е бил запечатван от контролните органи, но въпреки това е продължил да осъществява своята дейност.
„Лицето не се яви на заповед за спиране на дейност, въпреки че беше извикан в ОДБХ - Варна. На 14-и е проведен разговор, при който лицето пак отказва. На 19 юли, със съдействието на „Икономическа полиция”, обектът е посетен обекта, но не е осигурен достъп”, обясни д-р Надежда Петрова - гл. инспектор в ОДБХ.
Прочетете още
- 19:29 В дискотека: Стъклен предмет полетя към лицето на зам.-председателя на ОбС в Плевен СНИМКА
- 17:00 Бележка от непозната върна надеждата на мъж
- 18:43 Огромно задръстване на влизане в Пловдив заради инцидент с мотор* СНИМКИ
- 15:00 Стана ясно коя е жената зад волана на джипа, влетял в насрещното на АМ "Тракия"