Дни преди Никулден започнаха масирани проверки на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. За резултатите от първите инспекции разказа пред БНТ д-р Костадинка Маринова.
„От 24 ноември до момента сме проверили 48 обекта за производство и търговия с риба и рибни продукти“, обясни тя. „Обхождаме търговци на едро и дребно, пазари, тържища и стопанства за добив на риба.“
По думите ѝ инспекторите са открили нарушения в материално-техническата база, пропуски в системите за управление на безопасността на храните и некоректно изписана информация в документите, които придружават рибата. „Констатирали сме и една нерегламентирана продажба от уличен търговец. Рибата е насочена за унищожаване, а на лицето е съставен акт за административно нарушение“, уточни Маринова.
Тя отправи и предупреждение към клиентите да купуват риба само от регистрирани обекти. „При опакованите продукти трябва да се гледат етикетите, срокът на годност и условията на съхранение“, посочи тя.
„При прясната риба също трябва да се следи как се съхранява, защото тя трябва да стои върху лед“, добави Маринова. „Гражданите трябва да обръщат внимание на външния вид: очите да са изпъкнали, консистенцията да е плътна и еластична, а хрилете да бъдат розово-червени. Това са сигурните признаци за свеж продукт.“
На този фон, цената на шарана се запазва същата спрямо миналата година - около 10 лв. за килограм, пише bTV.
При други риби обаче има поскъпване.
Тази година характерните за сезона пасажи са изчезнали от Черно море, казват и рибари, и търговци.
Паламудът е поскъпнал и се продава за 16 лв. килограма, а при чернокопа увеличението е над 50%. От 8 на 14 лева за килограм пък скача скумрията.
Търговците в София очакват напливът от клиенти да започне от днес, а пикът да е в деня на самия празник.
„Има запитвания – хора се обаждат, запазват си, който иска предварително да се почисти, да се обработи рибата, да са по-улеснени за вкъщи. Питат и дали можем да им сготвим рибата“, казва Димитър Янев, търговец в София.
Докато институциите проверяват търговците, клиентите сами могат да проверят качеството на шарана.
„Хрилете трябва да са розовички. Естествено и блясъкът е важен. На старата риба окото е мътно, хрилете – бели“, казва търговец от Бургас.
Проверки ще има и в деня на празника.