Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 16 май 2022 г., представи днес на стената си във Facebook математикът проф. Николай Витанов. По думите му 45 дни след отпадането на противоепидемичните мерки, ситуацията в страната ни по отношение на вируса е стабилна.

Ето какво написа той:

"Няколко дни ме нямаше и бяхте в ръцете на юрдечетата и рецензентите от Ганковото кафене (дадена им бе възможност да ме изместят за пореден път). Каквото научихме от тях за вируса и войната е, че не само съм глупак, но съм и простак. Е, толкова си могат. Желязната теорема на Витанов - Хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат си действа.

А сега по същество.
Проверка на ситуацията с пандемията днес:

1. Сценарият "Втората фондация" успешно изпълни задачата си за 45 дни - социалната система да премине през празниците без сътресения от страна на коронавируса. Има един трифакторен индекс, който смятам и който отчита заболеваемостта и заетостта на леглата. Днес цялата страна влезе в синята зона там. Започва действието на сценарий "Синьо лято" - ден 1. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Както ви прогнозирах. Да видим колко време ще е стабилен.

2. Общата обстановка - чакаме с отегчение модифицирания Омикрон най-сетне да успее да запали дифузното разпространение И така вече 46 дни.
Да видим с чисълца, каква е текущата обстановка.

2. Базовото репродуктивно число - днес е 0.88.
Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива.
"Синьо лято" наследява непоклатимата стабилностна "Хари Селдън" и "Втората фондация". Няма извънредна епидемична обстановка, няма мерки. Здравната система отегчено чака атаката на модифицирания Омикрон. Планът за изтикване на модифицирания Омикрон към по-топлия времеви период и проваляние на опита му да се развърлува из България работи.

3. Проверка за суперпожар. И днес няма.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение от днес
За страната - 0.11
София-град - 0.15
Пловдив - 0.11
Бургас - 0.07
Варна - 0.06
По южните граници
Благоевград - 0.08
Кърджали - 0.12
Смолян - 0.11
Хасково - 0.11
Ямбол - 0.11

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение - 1.00
2. Над 1.00 - дифузно разпространение
3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.
Днес, както се очакваше - никакви проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът на зловещия професор за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 46 дни.
За сведение - индексите в още няколко града
Плевен - 0.07
Разград - 0.07
Русе - 0.09
Силистра - 0.13
Сливен - 0.11

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден. Както виждате, проблеми няма. Както се пее в песента - Луната спи. Ковид - кризата е смазана. Е, нека да има поне една смазана криза от всичките, дето са ни се накачулили на главата. Поне това да не го мислим.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол.
Здравната система си върти синджирчето и си подсвирква по отношение на Ковид-кризата. Кризо-о-о-о-о, къде си ма, кризо-о-о-о? Няма я.

4. Проверка за тотален локдаун. Тотален локдаун ли?
Няма да има. Писах ви отдавна - стягайте сезона по морето, лятото ще е спокойно. Ето, влязохме в сценарий "Синьо лято" по план.

5. Проверка на смъртността. Знаете - целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката ще се увеличава.
Но бавно.

6. Заключение от проверката - и днес, 46 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Синьото лято" е стабилно, здравната система
се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.
Дифузното разпространение е угасено, жалките опити на модифицираният Омикрон да го запали се провалят до един.
И още ще се провалят.

7. Из картите промени има. Питах юрдечетата ще излиза ли София-град от червената зона или няма да излиза. В отговор научих, че освен глупак, съм и простак. Тъй да е. Не може всички да са умни и красиви. Трябва да има един дето да е глупак и простак. Гледате картата и виждате, че по нея червено вече няма. И жълтото ще почне да се увеличава. Полека - полека."