Жители на община Аврен, Варненско, излязоха на протест срещу систематичното безводие в населеното място. Второ лято при рекордно високи температури и обявен оранжев код в селата Аврен, Бенковски, Здравец, Садово и Приселци, хората са изправени пред проблем с липса на водоснабдяване, което засяга все по-сериозно ежедневния им живот, отбелязват мотивите си организаторите. Протестиращите се събраха пред читалището в село Приселци, сред недоволните беше и кметът на населеното място Румен Илиев.

Тази вечер от 18 часа предстои среща между кмета на Аврен Емануил Манолов и управителя на ВиК-Варна Веселин Русев. Тя ще бъде в читалището в Приселци. 

Исканията на протестиращите в Приселци са за канализация, за нов водопровод и за... вода, обобщават те. Допълват, че се организира нов вид туризъм - водният, защото им се налага да се къпят в домовете на близки и приятели от Варна и областта, където има вода.

"За 36 часа само 3 часа и половина имаме вода", коментира жена. По 15 дни без вода се налага да остават част от местните жители на авренското село. "Прибирам се късно вечер, къпя се в морето", шегуват се част от анкетираните пред екипа на Радио Варна, но ситуацията не буди усмивки, а напротив. 

За Радио Варна кметът на Приселци показва парче от новите тръби, положени в селото.Оказва се, че то е пълно с камъни и кал. "Това е от един ремонт на пътя  - оказа се, че това е едно снижение на пътя, и точно там се е случило това затапване на водопровода, пълно е с кал, с тиня", поясни Илиев.

"Капка по капка дебнем кога има вода! Трябва да изберем дали да се изкъпем или изперем", допълват недоволните жители на Приселци. 

Добрата новина е, че утре, 20 юли, в Аврен започва работата по изграждане за новия водопровод в селото. Той ще бъде факт до 90 дни. 

Снимки: Радио Варна