Миналата седмица невиждано по размери природно бедствие връхлетя региона на Велико Търново - силен дъжд, ураганен вятър и градушка с големина на яйце причини щети за милиони. В едно от най-пострадалите места - великотърновското село Шереметя, има много домакинства, чиито домове са без покрив. Колко от тях се надяват на помощ от застрахователи и имат ли проблеми и неясноти?

"В събота приключиха огледите. 104 къщи са за ремонт, организирано е регламентирано изхвърляне на строителни отпадъци", обясни Георги Горчев - кмет на селото.

400 коли и каравани са със щети след градушката в Търновско

Хората обаче се притесняват, че застрахователите бавят огледите на пострадалото им движимо и недвижимо имущество.

"Застрахована съм. Къщата ми пострада, съборени са част от тухлите, има стена паднала, както и теч. От миналата сряда до момента обаче не ми е ясно някой дали ще ме обезщети, въпреки че подадох иск до застрахователите още в сряда", споделя пред БТВ Румяна Тотева.

Жителите на Шипка сами ремонтират изпочупените от бурята покриви

Майка на две малко деца също е обезпокоена от проточването на процедурата по обезщетение.

"В четвъртък получих съобщение от застрахователите, че ще се свържат с мен до 48 часа. До момента няма назначен оглед на къщата. Не мога да започна ремонта, едното ми дете е на 3 години и много се уплаши, че стаята на бебето е наводнена. Ще се обърна към застрахователите - да са малко по-отговорни и да започнат да реагират с адекватни решения".