Броени дни остават до един от най-светлите християнски празниции - Бъдни вечер. Подготовката за посрещането му вече тече в много семейства. 

Традицията повелява на трапезата да има нечетен брой постни ястия, като символ на изобилие и надежда. Тази година част от българите се притесняват, че повишените цени на хранителните продукти ще ги превърнат в недостъпни. Колко ще ни струва празничната вечеря?

Савка Атанасова от варненското село Изгрев ще посрещне у дома децата и внуците си за Бъдни вечер. Тази година празничната трапеза ще ѝ излезе по-скъпо. Затова е изготвила и специален план. "Oколо 90% от продуктите са се увеличили не само с 20-30-40%, но някои от тях даже и с 70-80%, което предпоставя едно по-голямо увеличение на бюджета. Ако досега приготвяне на 11 ястия съм предвиждала, сега ще направя 7. Нашата трапеза ще бъде за 12 човека. И ако умножим по 30, ето ти ги 400 лева са ми нужни само за тази вечер", казва тя пред БНТ.

Въпреки това жената не се отказва от традиционните гозби - боб, постни сарми, баклава и тиквеник. Други се готвят да пропуснат ядките и плодовете, за да се вместят в бюджета.

"Тази година е най-трудната година, всичко е толкова поскъпнало! Не мога да си позволя да си купя плодове и зеленчуци. Ходя по такива магазини, където има намаления – готов боб в буркан 2 лева, нормална цена. Ще направя една питка, варени картофи, постни сърмички, евентуално. Дали 100 лева ще ми стигнат – не вярвам...", каза друга домакиня.

Традиционният бял боб на места се продава за 6 лева на килограм, което го превръща в луксозна стока за много семейства. Оризът, задължителен за постните сарми, също струва с около два лева повече в сравнение с миналата година. Шампиони по поскъпване обаче са корите за баница и киселото зеле.

"Усещането за ежедневно повишаване на цените е стабилно. Просто няма как да се залъжем, че нещата са същите, дори дребните стоки и те с малко, да не кажа всеки ден, и те се променят. Но не смятам да лишавам семейството от това, което нормално се сервира - сладки, постни неща, такива неща", заяви жена.

5, 7, 9 или 11 - броят на ястията на трапезата не определя празника. Защото на Бъдни вечер най-важното е да сме заедно.

Снимката е илюстративна.

Традиционна постна содена питка с паричка за Бъдни вечер РЕЦЕПТА