Потребителка във Фейсбук сигнализира за подозрително поведение на паркинга на хипермаркет "Практикер" във Варна, което тя определи като потенциална измамна схема.

В поста си жената разказва как русоляв младеж с папка в ръка се приближил към нея, докато била в колата си. Той ѝ направил знаци да отвори прозореца, усмихнат и привидно не можещ да говори.

"След като отворих и попитах "Кажете", той започна да ръкомаха, един вид не ме чува и не може да говори, но ми бутна папката в лицето," споделя жената. Тя забелязала лист с имена и суми от 80, 50 и 20 лв., като вече имало около 15 човека, записани в него.

"Истината е, че щях да му дам пари, ако малко преди това не бях установила, че съм си забравила портмонето в друга чанта. Успях само да кажа "Не, съжалявам, няма да мога, нямам пари в себе си", допълва тя.

Ситуацията ѝ се сторила подозрителна, особено след като младежът, който уж не можел да говори, успял ясно да посочи към банкомат в близост и да предложи тя да изтегли пари.

Истинската изненада дошла, когато тя проследила младия мъж и го видяла да се качва в паркирано BMW с румънски регистрационен номер, където го чакала добре облечена млада жена. След отказа ѝ да даде пари, настроението на младежа рязко се променило и той потеглил бързо с автомобила.

"Той, както беше усмихнат и позитивен, стана много сериозен и намусен като влезе в колата, явно не беше доволен от събраното или от моя отказ, но физиономията му видимо се смени, очевидно беше, че всичко е цирк. Успях да снимам колата само странично. Незнам, всеки да си прецени, но за мен това е пълна измама и е много грозно да злоупотребяваш с неравностойното положение на други, които наистина са нуждаещи се. Така, че имайте едно на ум ако при вас дойде накой подобен. Да не се окаже, че докато си мислите, че помагате на нуждаещ се, всъщност спонсорирате измамник", завършва публикацията си жената.

Публикацията предизвика редица коментари, а местни жители също споделят за подобни случки около големи хипермаркети в града.

"Налазили са целия град около големите хипермаркети и никой не ги безпокои – нито полиция, нито служители от магазините," гласи един от коментарите.

Друга жена добавя: "Това е схема от много време. Има вече достатъчно начини човек да дари и подпомогне някого, без да се чуди дали е излъган. Не се доверявайте на подобни".

Снимка: SNe JI