Българската агенция по безопасност на храните започна масирани проверки по Черноморието. Инспекторите ще проверяват качеството на предлаганата храна в заведенията и хотелите, както и здравния статус на персонала.

Пред камерата на БНТ шефката на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова каза, че ако има риск за потребителя, търговските обекти се затварят.

В списъка, които ще се проверяват, попадат хотелски комплекси и търговски обекти, които предлагат услугата ол инклузив. Засиленият контрол върху тези обекти ще продължи до края на летния туристически сезон, който тази година е 13 септември. 

 

 

"Нашите проверки са насочени към продуктовата гама, която се предлага в обектите, начините на съхранение, сроковете, произхода, материално-техническата база, здравният статус на персонала, който се оказва през последните години, че е основната предпоставка за възникване на хранителни взривове“, поясни д-р Димова.

 

"Най-честите нарушения са свързани с начина на излагане на храните и състава им. Хората се оплакват, че това, което е обявено на етикета, не отговаря на съдържанието“, добави тя.