„Планът за победата“, представен от украинския президент Володимир Зеленски коментираха Христо Римпопов, журналист и международен анализатор от „Клуб Z“, геополитическият анализатор Пламен Димитров и Йордан Божилов, председател на Софийски форум по сигурността.

Римпопов каза, че е доста критично настроен към „Планът за победа“ на Володимир Зеленски. „Това, което видях, е измиване ръцете на Украйна и обвинение към Запада. Това не е план за победа, а план „защо ние ще загубим войната“ и „Западът е виновен“. Западът носи определена отговорност, особено в началото на войната. Но видяхме Курската офанзива, която омаломощи войниците, Зеленски се похвали, че са завладели 1200 кв. км, а в момента контролират по-малко 700 кв. км. А през този период Русия завладя повече в Донбас, който е от много по-голямо значение и има по-стабилни отбранителни линии, отколкото Курск“, каза журналистът. Той допълни, че обвиненията от страна на Зеленски са, че Украйна не е в НАТО, че не получават оръжията, с които могат да победят и че не се позволява атака в руска територия.

Димитров каза, че в плана на Зеленки вижда „набор от пожелания, добри намерения, апели за повече помощ за Украйна и решимост войната да бъде продължена до победа“. Той посочи пред Нова, че е рано да се говори за обвинения. И допълни, че документът показва, че Украйна няма намерение да се предаде, а войната не върви към своя край.

„Виждането на Украйна за победа ще определи визията за приключване на войната. Дали ще стане по този начин, зависи от много фактори. Този план включва военни, политически и икономически аспекти. Доколко ще се реализират те, зависи много и от страните, които подкрепят Украйна. От другата страна е Русия, която също определи своята дефиниция за победа. На практика това е капитулация за Украйна. Между двете крайности ще се търси някакво решение, ако скоро се стигне до преговори“, каза Божлиов.

Той коментира и въпроса защо Украйна няма да получи покана за членство в НАТО. „Ясно беше казано, че докато има война, не може да бъде получена покана, защото не е ясна територията. НАТО е съюз, в чиято основа е защита на територии и те са ясно определени в договора“, посочи Божилов.

Римпопов допълни, че има европейски страни, които не подкрепят присъединяването на Украйна към Алианса.