Министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведоха среща с личния състав в 24-та авиационна база Крумово. Беше представена актуална информация за участието на Българската армия в погасяването на пожарите в страната. Командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов представи работата на военнослужещите и личния състав на бригадата по време на потушаване на огъня и подпомагане на хората. 

„Пилотите са повече от 10 часа във вертолета и слизат с треперещи ръце. Това е война за живота на хората и тяхното имущество. Армията е за това да помага на народа си в мирно време и тези трагедии, ако може да ги избегнем с нашия принос, е достатъчно удовлетворение. Затова ще благодарим на тези хора. Имаше ден, в който казаха, че 12 часа са били във въздуха. Общо с подготовката е 15-16 часа. Тези хора заслужават уважение, благодарност и подкрепа. Не е нормално в тази авиобаза, заплатите на пилотите да са по-ниски, отколкото на тези на ХЕМС и на гранична полиция”, заяви Атанас Запрянов.

Бригадният генерал Димитър Иванов посочи, че ежедневно за дежурства се назначават по 9 пилота, а недостигът на летателен състав е голям - 46%. Липсата на хеликоптери е сериозна, тъй като една пожарна носи или 4 или 8 тона вода и не може да стигне до всяко място на пожара, посочи още той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов сподели, че в гасенето на пожарите участват само два вертолета, които са крайно недостатъчно.

„Двата вертолета работят почти постоянно. Имаме пет хеликоптера на ремонт извън страната, които очакваме да дойдат до края на тази година. Догодина се очаква вертолетната ни авиация да е на най-високо ниво през последните години. Вертолетите действат днес на гръцката граница, а самолетите от Швейцария – на пожарите на Струмяни. Другата година ще се закупят и други подвесни устройства. Надяваме се през 2025-та да са 5-6 хеликоптерите”, сподели той. Заяви, че рисковите задачи са били много, като спасителната операция в Стара планина е била много трудна.

Министър Запрянов посочи, че тази година е безпрецедентна, и добави, че е възможно, ако сушавите години продължат следващата година да е още по-трудна.

„Ще се срещнем с личния състав, за да видим какви са проблемите с окомплектоването на базата и изобщо. Да видим колко вертолета са окомплектовани и сертифицирани за изпълнение на такива задачи. Другата цел е да поговорим, как ще увеличим броя на оперативните и подготвени екипажи. Правителството и НС взеха конкретните решения. Най-реалистичната задача България да увеличи капацитета е да увеличи броя на подготвените екипажи и готовите вертолети. Закупуването на летателна техника изисква време. То се удължава поради това, че всички държави масово се превъоръжават и трябва възможно най-бързо да се сключат договорите”, заяви още Запрянов.

Той заяви, че правителството е отпуснало 1 млн. лв. за закупуване на нови хеликоптери.

„Имаме уверение от правителството да се използват още средства и да се подготвят повече вертолети. Целта е да имаме от 6 до 8 вертолета. Ако стигнем до 8 вертолета, мисля ,че в следващите години базата ще открои капацитета си”, каза още Запрянов.

Бригадния генерал заяви, че няма как вертолетите непрекъснато да са в полет, защото има технически изисквания за инспекция и регулярни прегледи. Колкото по-голямо е количеството на изправните вертолети, толкова по-планирано може да се направи използването му и да сме готови за критични моменти.

„Всички пет кугъра, които ще пристигнат, са оборудвани с куки. При планирането и бюджетирането трябва да заделим достатъчен ресурс и след връщането на вертолетите да има достатъчно гориво и подготовка. Не очаквахме тази ситуация с пожарите и затова 5 вертолета са на ремонт и още три ще отидат. От 2022 година започнахме да инвестираме във вертолети - трябваше от 2020 година, но тогава нямаше пари. Два вертолета гасят и има един за спасителни дейности. Този хеликоптер е от жизнено значение. С него се извършва животоспасяване не само на гражданите, но и за самите огнища на пожар, където някой от огнеборците може да се нуждае от спасяване. Авиационният ресурс струва много пари”, каза той.

Димитър Иванов заяви още, че трябва като общество да бъдем бдителни и отговорни, особено на местно и общинско ниво, защото повечето пожари са човешка грешка.