Със символично пускане на бели гълъби в небето над Браниполе официално беше открита новата сграда на детска градина „Синчец“. Лентата прерязаха кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, кметът на селото Даниела Стоилова и директорът на детското заведение Добромира Мурджева.

Гости на тържеството бяха заместник-кметовете Емилия Иванова, Рени Караилиева и Васил Петлешков, кметове на населени места и общински съветници от ОбС „Родопи“, представители на общинска администрация, на институции, много жители и гости на Браниполе.

„ Най-после настъпи дългоочакваният момент - да открием новата сграда на детска градина „Синчец“. Още в първия мандат едно от спешните неща, които направих е да се запозная с проблемите на старата сграда. Заварих помещения в плачевно състояние- с азбестови стени и извираща от пода вода. Представихме идеен проект пред тогавашното ръководство на Министерството на образованието и науката. Бяхме включени в програма на МОН за строеж на нови детски градини, като средствата бяха осигурени по постановление на МС. Така започнахме строителството. Днес имаме красива, модерна градина, която ще бъде домът на нашите деца- дом на радостта, на мира и на възпитанието”, каза в поздравителното си слово кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.

Към присъстващите се обърна и кметът на Браниполе Даниела Стоилова.

„ Този ден е особено важен не само за нас като общност, на най-вече за нашите деца-бъдещето на нашата община. Ние, като местна власт, сме ангажирани да осигурим най-добрите условия за тяхното развитие и обучение. С откриването на тази модерна и уютна детска градина правим още една стъпка в подкрепа на техния растеж и образование.“

„С новата сграда на детска градина „Синчец“ ние не просто отваряме вратите на едно заведение, а създаваме място, където ще се развиват и ще изграждат своите първи приятелства и мечти децата на Браниполе и община „Родопи“. Място, символ на грижа и на любов, в което нашите деца ще получават най-добро възпитание и образование“, приветства и директорът на ДГ „Синчец“ Добромира Мурджева.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп и ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев от Пловдивска митрополия отслужиха празничен водосвет, осветиха сградата и благословиха децата, и работещите в нея.

А малчуганите от детска градина „Синчец“ поздравиха своите гости с пъстра музикално-танцова програма.

Новата детска градина „Синчец“ е разположена на разгърната застроена площ от близо 3 декара и ще обслужва над 150 деца. В нея са разкрити общо 6 групи - 4 градински, една яслена и една резервна за най-малките жители на село Браниполе. Всяка група разполага със собствена обособена детска площадка за игра. Детската градина е изпълнена по всички съвременни стандарти. Проектът е на стойност 4,6 милиона лева, средствата са вложени в строително- монтажни дейности, обзавеждане и оборудване. Идеята е заведението да обслужва селата Браниполе, Белащица и Брестник.

По програми на МОН вече има осигурено финансиране за още три нови детски градини в община "Родопи" - в Първенец, Марково и Белащица, както и за нова сграда на училището в Марково.