"Търсят се средства за реализирането на цялостен проект за социализиране на археологическия обект край село Покровник и превръщането му в туристическа атракция", каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.
При започване на строежа на лот 3.1 на АМ "Струма" бяха открити останки от римско селище - баня, гробница и черква, а инициативен комитет поиска те да бъдат съхранени.

 

В четвъртък и петък в Благоевград се организира дискусия "Scaptopara - Quo Vadis", на която да се чуят мнения как да бъде съхранен археологическия обект.
В края на м. г. в Благоевград имаше среща среща с участието на шефовете на Агенция "Пътна инфраструктура", министъра на културата Боил Банов, Инициативният комитет от граждани, на която бе решено да се консервират находките и да се търсят начини за социализирането им.

 

"Идеята на сегашната кръгла маса е да се обсъди темата и всеки един от заинтересованите страни да поеме конкретни ангажименти. След като бъде изместен обекта, общината ще осигури подход до него. Ще бъде изготвено и задание за реализирането на цялостен проект, защото извън това, което сега бе открито, археолозите казват, че има още около 120 дка от древното селище. Желанието ни е и те да бъдат проучени, а после ще направим така, че в проекта да бъде заложена цялостна социализация. Да се изгради посетителски информационен център с обходен път, други туристически обекти за услуги, както и паркинг. За това ще са необходими доста средства и вече търсим начин откъде да е финансирането", допълни Камбитов.