В последните години темата за стволовите клетки и тяхното съхранение стана все по-актуална. Все по-голям става и броят на българските семейства, избрали да замразят стволови клетки на своите деца. Въпреки това темата продължава да поражда полярни мнения. За да отговори на всичко, което ни интересува, свързано със стволовите клетки и тяхното съхранение, поканихме д-р Янко Янков – ръководител на една от българските тъканни банки „Селена Целс“.

Д-р Янков е завършил медицина през 1998 година в Медицински университет Пловдив. 10 години по-късно придобива специалност „Трансфузионна хематология“, а през 2010 година завършва и магистратура „Здравен мениджмънт“.

Здравейте, д-р Янков, и благодарим, че приехте нашата покана. Разкажете ни първо какво представляват стволовите клетки и какъв е техният потенциал?

Стволовите клетки са незрели клетки, които носят в себе си генетична информация, но не са диференцирани. Те имат способността да се размножават и формират и превръщат в различни видове клетки и тъкани. Това ги прави изключително ценни и уникални и обяснява защо терапията, използваща ги, продължава да е главен фокус на съвременната медицина вече близо две десетилетия. За този период е открито, че те лекуват и третират успешно стотици заболявания, едновременно с това се извършват и голям брой клинични проучвания и експериментални лечения. Все пак е нужно да спомена, че терапията не се явява панацея за всички заболявания. Тя просто има огромен потенциал за лечение и положително влияние на множество диагнози, за голяма част от които все още не ни е известен цяр или лек.

Къде в организма ни могат да бъдат намерени?

Стволови клетки има в костния мозък, периферната кръв и в кръвта и тъканта от пъпна връв. По принцип през целия ни живот тялото ни разполага с т.нар. „резерв“ на стволови клетки, които се използват за възстановяване на увредени тъкани и клетки.

Защо се препоръчва тяхното предварително съхранение в такъв случай?

Стволовите клетки, които тялото ни пази като „резерв“, са много по-малко от тези, намиращи се в кръвта от пъпна връв. Освен това едно евентуално заболяване най-често достига и до въпросните клетки и по този начин попречва на тяхното успешно използване. Процедурата по извличане не е и напълно безопасна за донора, за разлика от взимането им от пъпната връв по време на раждането. Това е и най-разпространеният метод за извличане на стволови клетки, който е и напълно безопасен и за майката, и за детето. След раждане в плацената остава кръв, богат на хемопоетични стволови клетки, и тъкан от пъпна връв, съдържаща мезенхимни стволови клетки, които по принцип биват унищожени. Те обаче са прекалено ценни, за да бъдат просто премахнати като биологичен отпадък. Така ние извличаме важни клетки, които иначе биха били унищожени и които не са засегнати от болести. А за целта се „подлагаме“ на абсолютно безопасна и безболезнена процедура, която се съчетава с раждането на детето. В този смисъл предварителното съхранение се използва като една гаранция и застраховка за бъдещето на семейството. Важно е да се знае, че избирайки да съхраним стволови клетки, ние можем да помогнем не само на бебето, от чиято пъпна връв са извлечени, но и на цялото семейство. Съвместимостта с бебето е 100%-ова, с други членове на семейството тя варира между 25% и 100%.

Какво се случва след това?

Процедурата се извършва от специалист, който присъства по време на раждането на детето. Той извлича клетките, обработва ги и впоследствие ги поставя в специални медицински апарати, където се съхраняват при ултраниска температура и специални условия, нужни за запазване на техните лечебни свойства. За една евентуална трансплантация за нужни единствено живи клетки. Затова и когато избирате и сключвате договор с тъканна банка, трябва да се уверите, че вашите права са описани адекватно. Например вие имате право, когато пожелаете по време на периода на съхранение, да получите достъп до клетките и да се уверите дали всичко е наред с тях. Това не повлиява на тяхната годност и не се заплаща допълнително. Още при обработката пробата се разделя на микропроби, част от които се използват точно за такива цели на качествен контрол, в рамките на който се определя виталността на клетките след размразяването им.

Как да изберем тъканна банка?

Доколкото знам, тъканните банки, които оперират на територията на страната, са около 10. Всички предлагат условия, съобразени с изискванията на пациентите и прогнозите за бъдещето, но аз се радвам да видя, че все повече са семействата, които избират да се доверят на българската алтернатива. Нашата тъканна банка използва най-качествената апаратура на пазара към момента, разчита на професионализма на екипа си, но и на факта, че сме изцяло базирани в България. Това ни позволява да сме по-близо до пациентите, да съкратим процедурата по взимане, обработка и съхранение и да елиминираме някои от рисковете. С всеки изминал час броят на жизнените стволови клетки намалява. При нас цялостната процедура се извършва в рамките на 6 часа. Така гарантираме, че съхраняваме до 99% живи стволови клетки.

Моята препоръка е освен очевидните неща – безупречна репутация, акредитациите и експертизата, да обърнете внимание и на личното отношение. Съхранението е изключително важен процес, който започва с раждането на вашето дете и продължава повече от 20 години. Важно е да се чувствате комфортно, сигурно и спокойно относно вашия избор. А това изисква доверие, което се постига с лични срещи, отговори на въпроси, честност и откровеност.

Връзка със специалисти от тъканна банка „Селена Целс“ може да осъществите на 0885 700 003 или [email protected].