В системата на образованието съм от юли 2017 г, а Ангел Ангелов е назначен през септември 2016 г. Той е бил в системата на образованието преди мен. Това обясни пред бТВ Кирил Гератлиев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж“. 

Преди дни избухна скандал с министъра на културата Боил Банов, който бе обвинен в корупция от депутатката от БСП Елена Йончева. Банов посочи чиновника Ангел Ангелов като източник на тайните записи, представени публично от Елена Йончева. 

Ангелов беше в отдел "Програмиране и договаряне, който по-късно е разделен на две. Имаше скандали и спрени пари по програмата. Като експерт той си изпълнява качествено задълженията. Но бе използвана една непублична информация, която изтече и ние обсъждахме как това да не се допусне. Критиките на Ангелов са за договори, които не са спечелени, очевидно има икономически интереси. Обевидно зад неслучилите се проекти са стояли интереси дали на него, дали на друг, свързан с него, вседствие на мои сигнали това се разследва. Усетих, че има натиск веднага след комитета по наблюдения

На 4 декември нахлу в моя кабинет и каза, че ще срути всичко. Аз подцених тези думи, но както виждаме, се разрази скандал, който излезе извън агенцията. Лично мен той няма с какво да ме притиска, това, което виждам през тази седмица е, че очевидно има нарушени икономически интереси за над 80 милиона лева, каза Гератлиев.

На въпрос за какви проекти е лобирал Ангел Ангелов той Гератлиев заяви, че не е разследващ орган.

След като нахлул в кабинета му Гератлиев ограничил информацията и отстранил от проекти Ангелов, изолирал го. Няварно има и потенциален конфликт на интереси. Ръководството на МОН е уведомено за всико това, отсече директорът. 

Последваха други сигнали и заплахи и са изпратени сигнали за едва ли не извържшени нарушения от мен. Нямам притеснения. Дори и той да разполага с документи, защото хората вътре имат документи. Подадох сигнал, извършваме проверка на всичко, което е правил г-н Ангелов. Ние имаме доста сърана информация, но ще се върнем и по-назад, заяви той. 

Имаме основание да уволним Ангел Ангелов, но не е лесно да се уволни държавен служител, отсече гостът в студиото. 

Гератлиев заяви, че е имал и личен инцидент. След като се върнал късно вечерта на 18 януари от Брюксел, пред блок 3 на СУ, автомобилът му бил с 4 срязани гуми. Очевидно трябва да бъда сплашен. Не знам какво още да очаквам, заяви Гератлиев и допълни, че Ангелов е в болнични в момента.