Процесът за отчитане на преференциите и допуснатите грешки в изборния ден коментират преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова и Румяна Дечева, бивш заместник-председател на Обществения съвет на ЦИК.

Президентът насрочва първо заседание на 50-ото НС

„Резултатът от изборите и цялостният изборен процес се оспорват пред Конституционния съд”, каза до. Киселова. „Вариантите са два. След промените в Конституцията изрично беше предвидено, че главният прокурор е компетентен да оспори избора на съответен народен представител. Необходимо е да се посочи къде има разминаване и въз основа на конкретните данни прокурорът да се обърне към Конституционния съд”, каза още тя. По думите ѝ другият вариант е образуването на парламентарна група. „След като положат клетва, народните представители също имат възможност да оспорят избора”, поясни преподавателката пред Нова.

ГЕРБ изпрати покани за срещи на всички партии в парламента

Според Дечева най-важната промяна трябва да включва няколко проверки на изборния процес и резултатите. „Имаме разпоредби в Изборния кодекс, които не се използват. Всичко, което поражда съмнение, трябва да се проверява”, каза тя и добави, че „ние никога не сме правили одит на нормите, които съществуват. Всички разпоредби трябва да бъдат анализирани”.

„Не трябва да има промени в кодекса непосредствено преди избори”, заключи доц. Киселова.