Всяка седмица се синтезира ново наркотично вещество, което влиза на черния пазар в страната ни!

51 дизайнерски дроги са се появили през изминалата 2018 г. Те се продават напълно свободно у нас, а голямото им разнообразие значително затруднява работата на специалистите.

Експерти не могат да смогнат с вкарването на новите наркотици в списъка със забранени вещества, а междувременно те влизат в България напълно легално, под формата на "соли за вана" и напълно обикновени субстанции.

В момента сме изправени пред нов етап в еволюцията на дизайнерските дроги тъй като с промяна на формулата се получават нови вещества, които не са включени в забранителните списъци на съответното законодателство. Това пък автоматично ги прави незасегнати от преследването на законодателството и могат да се разпространяват през тъмната мрежа (DarkNet), коментира пред "Фокус" д-р Божидар Чукурланов.

ГМО заместителите на марихуана, кокаин, амфетамини, се продават като легална алтернатива на незаконните дроги. Те не се поддават на стандартните тестове, които използва полицията, не ги надушват и обучените кучета. Не могат да бъдат и изучени от лекарите толкова бързо.

"Синьо кадифе" – дрогата мутант за 20 лева! Кристали, които водят до смърт

Опасна мода: Новите наркотици влизат у нас спокойно. Лепват им етикет "соли за вана" и... успех!

Друг етап от синтезирането на диназайнерските дроги е прибавянето на нови молекули, които придават акцент на определено въздействие.

За кратко време пазарът се залива с разнообразни стоки на ниска цена, които водят до в пъти по-висока печалба. Опасната мода обаче се превръща в епидемия от интоксикации, които не са напълно изяснени от специалистите, тъй като липсва време да се разберат ефектите от новите наркотици.