Две години минаха от наводненията Карловско. През 2022 г. за десет часа се изливат повече от 200 литра на квадратен метър.

Как живeят хората сега и започнало ли е възстановяването на населените места? Село Богдан е едно от трите населени места, които пострадаха най-много.

„Още не мога да го преживя това, което се случи. Още си мисля, онзи ден - като знам как бушуваше. Стената ми служеше като щит. Аз се борих часове с водата. Бяха две къщи, сега няма нито една“, разказа пред bTV Маруся – жител на село Богдан.

След като къщата ѝ е напълно отнесена от водата - вече две години фургонът е неин дом. Него, както и всичко останало - получила от дарители.

„Вътре нямам вода, септична яма направих, не ползвам тоалетна, няма баня. Като няма ток е тежко. Човек се примирява, все пак имам покрив над главата. Благодарна съм на всички доброволци“, добави Маруся.

Две години по-късно работата по възстановяване на пострадалите села вече е започнала. В Богдан, където живее Маруся, е започнало насипване с настилка но работата е спряла.

Работата започва с година закъснение - заради административни процедури между институциите. Сега общината е готова да възстанови мястото, но нямат бюджет за всичко.

Работата започва с година закъснение - заради административни процедури между институциите. Сега общината е готова да възстанови мястото, но нямат бюджет за всичко.

„Към този момент има възстановени и изградени четири чисто нови моста. А дерето е възстановено към момента на 50%. Ще продължим работа до към 60-65%, като финансирането до този момент ни е осигурено около 65%. За село Богдан имаме и още четири улици, които са около дерето, като към този момент имаме средства само за една от тях. А за останалите улици, естествено, че ще поискаме средства“, обясни зам.-кметът на Карлово Данка Зидарова-Люртова пред бТВ.

Така две години след потопа в село Богдан все още личат щетите от проливните дъждове.

А във Слатина дерето вече е възстановено - построени са и част от мостовете. Остава обаче още работа.

Според кметът на селото Николай Стоянов възстановяването със сигурност ще започне, но кога – не знае.

„Остава асфалтиране от едната страна и от другата, но кога ще стане - въпрос на време. Знам, че има финансиране в колко и в какъв размер - не знам, но имам уверението, че ще започне възстановяването, но кога - също не знам“, каза Николай Стоянов.

В село Каравелово също има много работа. Там улица „Ленин“ е възстановена – за нея и за един от мостовете са били отпуснати средства. Но оттогава няма и една стотинка, отпусната за която и да е друга улица.