Изминалите избори показаха, че посланията на политическите партии минават все повече през различни канали и с нестандартна визия.

Все по-рядко виждаме класически костюми и дипломатичен речник.

За естетиката на българските политици и символиката, която излъчва тяхното публично поведение и имидж коментира експертът проф. Любомир Стойков.

Изненадата на тези предсрочни избори бе партия „Величие“. В Изборната нощ те предпочетоха да се обърнат към симпатизантите си чрез социалните мрежи.

Кадърът показва лидерите в неглижирано облекло, а докато единият говори, другият сладко похапва нещо на преден план.

Ивелин Михайлов дори не се свени да помлясква, докато представителят на идеите на партията Николай Марков обяснява важните неща на избирателите си.

„Този стил на водене на политика се нарича политеймънт. Това е ново явление, което от две десетилетия се наблюдава и описва състояние, в което политиците и шоуто вървят ръка за ръка. В случая има два въпроса дали е случайно избрано, или умишлено. Ако е първото – не отговаря на културното и естетическо поведение, както и политическа репутация. Политиците обикновено са спретнати, държат на имиджа си и са сресани. Тук се вижда друго“, обясни Стойков пред БТВ.

Според него по-скоро става дума обаче за умишлено избран модел на поведение.

„Ако е умишлено – то това цели да покаже дръзко, невъзпитано, нахално държане, с което представителите на партията искат да се разграничат от статуквото, от общата представа, която имат за политиците, за да скрият гафове и реални грешки или други негативни неща, които вършат“, добави експертът.

По думите му това едва ли ще разочарова избирателите, гласували за „Величие“.

Той предполага, че ще се култивират, когато влязат в Народното събрание.

„Помните в началото Филип Станев се появяваше в НС със скъсани дънки, за което беше критикуван. Като искам да отбележа, че има разлика между дънки и дънки. Светът се променя и ако става дума за тъмни дънки и ако не нарушават общата визия, няма проблем. Трендът е да има опростяване, неглижиране на дрескода на политиците“, каза още Любомир Стойков.

Той коментира и голия до кръста президент Румен Радев, който в деня на размисъл отиде да почиства морските корита.

„Тази снимка може да има и положителен ефект, защото показва добре сложена фигура с мускули. В развитите демокрации е много важно политиците да са здрави и това е начин те да го покажат. Освен това как да отидеш да чистиш морето, ако не се съблечеш. Друг е въпросът, че снимката се поства във Фейсбук. С тези неща трябва да се внимава“, добави експертът.

Той обясни, че това не е новост – в ранните години на Бойко Борисов също е имало подобни снимки. Владимир Путин е друг пример, както и Барак Обама.