Есента официално е тук, въпреки почти летните температури в обедните часове. Странните амплитуди в градусите изгрежда объркват и растенията, защото плодно дръвче е цъфнало за втори път тази година. Случката е от Североизточна България - селцето Николаевка, намиращо се във Варненско.

За случката споделя жената, в чиито двор се намира разцъфналото дръвче. На клончето се виждали само няколко цвята, които били с изкрящо бял цвят.

"Вишната ни цъфна за втори път", разказва Ани П.

Любопитното явление идва на фона на покачването на градусите във втората половина на септември. Само до дни, обаче, се очакват валежи и захлаждане.

От четвъртък до събота времето в страната ще е слънчево, а от неделя ще има валежи и температурите ще се понижават.

В четвъртък облачността ще намалее и над по-голямата част от страната ще се установи слънчево време.

В последния ден на седмица и първия на уикенда ще е предимно слънчево, а температурите ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 28 и 33 градуса.

В неделя, 29 септември, в Западна и Северна България вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и на много места в западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Очакват се локални значителни количества. Температурите ще се понижават и към 15:00 ч. ще са в широк интервал: от 20-22 градуса в западните райони до 32-33 градуса на места в Горнотракийската низина. Привечер и през нощта валежите ще обхванат и източните райони. По линията на преминаващия фронт ще са интензивни и с гръмотевици.

В понеделник, 30 септември, времето ще бъде облачно, ветровито и дъждовно. Има повишена вероятност на места в Централна и Североизточна България валежите да са значителни. Температурите ще са с малък дневен ход и максималните ще са с 10-15 градуса по-ниски в сравнение с предишните дни.

В първия ден на есенния октомври валежите постепенно ще спират и облачността ще започне да се разкъсва. Времето ще е хладно, с предимно умерен северозападен вятър и с максимални температури между 11 и 16 градуса, в югоизточните райони - до около 20 градуса.

Снимки: Ани П. / Меteo Bulgaria