Главоболието може да бъде истинска болка и след дълъг работен ден е последното нещо, от което се нуждаем.
Но знаете ли, че има три основни вида главоболие, от които може да страдате?

Тиктокърът, д-р Ахмед, известен още като @dra_says, идентифицира три често срещани вида главоболие, с които може, а и най-вероятно сте се сблъсквали. Той също така дава и съвети как да се преборим с всяки един вид от тях.

Всеки тип е различен, така че е важно да знаем как да ги различаваме, за да може по-лесно да ги преборим.

Клъстерни главоболия

Според д-р Ахмед клъстерните главоболия са най-"болезнените" и "трудни за лечение". Буквално преведено на български "cluster" означава "куп" или "група". Както подсказва самото име, този вид главоболия идват групово и това може да продължи със седмици или дори месеци. „Болката обикновено е от едната страна на главата, най-вече около едното око. Болките могат да започнат и да приключат много бързо, но могат и да продължат от 15 минути до три часа", споделя лекаря. Той добавя, че може също да изпитаме изпотяване на лицето и възпаляване на окото. Ако имате този тип главоболие, има някои неща, които можете да направите, за да облекчите болката.

Назалните триптани, както и кислородната терапия, могат да помогнат. Д-р Ахмед казва, че специални устройства, които доставят електрически импулси, също са показали, че помагат за облекчаване на болката. Медикаментите също могат да помогнат на тези, които страдат от дълготрайно клъстерно главоболие, така че си струва да потърсите съвет от вашия личен лекар.

Главоболие от напрежение

Главоболието от напрежение може да ни накара да се почувстваме, като че ли главата ни е „притисната“, като болката често се появява от двете страни на главата, а понякога засяга и лицето и шията.
Д-р Ахмед обяснява, че тези главоболия обикновено се предизвикват от стрес, прием на кофеин или проблеми с мускулите. За да се справим с тях, от решаващо значение е да се определи основната причина, въпреки че има и други налични за лечение - „Акупунктурата е усъвършенствана, за да бъде много полезна в такава ситуация.“, отбелязва той. "Има и някои лекарства, които даваме, ако нищо друго не помага."

Мигрена

Що се отнася до мигрената, д-р Ахмед подчертава, че страдащите обикновено чувстват болка само от едната страна на главата и може да изпитат допълнителни симптоми като често уриниране и постоянна умора. Схванатият врат също е често срещано оплакване.

Той посочва, че хората могат да забележат "предупредителни знаци", преди да се появи мигрена, включително усещания като иглички или виждане на зигзагообразни модели в зрението им. Някои хора може дори да започнат да се чувстват замаяни или да имат проблеми с говора.

Д-р Ахмед обаче все още не е споделил как да лекуваме мигрената, но основният извод, който прави, е, че главоболието никога не трябва да се пренебрегва, особено ако е ново, зачестява или променя характера си. Той подчертава колко е важно да потърсим медицински съвет, ако имаме някакви притеснения.